Deze week zijn de dames van Ring Pass begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe zaalseizoen in de Hoofdklasse. (Foto: Bram Rietveld)
Deze week zijn de dames van Ring Pass begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe zaalseizoen in de Hoofdklasse. (Foto: Bram Rietveld)

Nieuwe kans in de hoofdklasse voor Ring Pass Dames 1

sport

DELFT - Na de promotie van eerder dit jaar, doen de dames van Ring Pass het op het veld met een huidige vierde plaats prima in de Promotieklasse. Deze week is de ploeg begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe zaalseizoen in de Hoofdklasse: “Mijn eerste indruk was goed en ik heb goede hoop dat we voldoende gaan groeien om wedstrijden te gaan winnen”, aldus coach Marc van Geest.

Door Frank van der Steen

Al jarenlang is van Geest als zaalcoach van de dames actief bij Ring Pass: “Veel meiden uit dit team heb ik vroeger in de jeugd al training gegeven in de zaal, waarin we ook twee keer landskampioen zijn geworden. Omdat Sjoerd al het hele seizoen druk is op het veld, spring ik net als vorig seizoen graag in als coach!”  

Promotie
Aan het begin van dit kalenderjaar promoveerde Ring Pass, na de degradatie van het jaar ervoor, via de play-offs weer naar het hoogste niveau van het zaalhockey. Volgens van Geest was dit zeker geen gemakkelijke opgave: “Het seizoen was heel erg lang. We moesten eerst in Zuid-Holland bij de eerste drie ploegen komen. Daarna moesten we districtskampioenschappen spelen en uiteindelijk nog de play-offs! Uiteindelijk hebben we het gehaald en mogen we dit seizoen weer lekker in de Hoofdklasse spelen. We kijken ernaar uit om ons te meten met de beste teams van Nederland.”

Topteams
Het zaalseizoen begint voor de dames op zondag 10 december met een starttoernooi in Arnhem. Vervolgens staat op zondag 17 december de eerste speelronde in de Hoofdklasse op het programma: “Het starttoernooi is eigenlijk gewoon een oefentoernooi voor alle teams om weer een beetje te wennen aan het zaalhockey. De wedstrijden in de poule worden gespeeld in het hele land en we spelen tegen hele sterke teams. Zo is Pinoké de landskampioen van vorig seizoen, is Den Bosch al jaren een absolute topclub en is Kampong de grootste club van Nederland. Ondanks deze goede tegenstanders denk ik dat wij, als we ons eigen niveau halen, best wat wedstrijden kunnen gaan winnen.”

Vertrouwen
Toch is het volgens van Geest ook belangrijk welke spelers er wel en niet meedoen bij bepaalde tegenstanders: “Bij ons doet ongeveer de helft uit dames 1 mee, aangevuld met wat meiden uit dames 2 en andere bekenden van de club. Het is daarom ook een beetje de vraag wie we bij bepaalde tegenstanders treffen en welke internationals er bijvoorbeeld even voor kiezen om niet mee te doen.” Als laatste geeft de coach aan vertrouwen te hebben in zijn ploeg en voorzichtig al een doelstelling te hebben: “Sommige meiden uit dit team heb ik al jaren trainen gegeven en weten dus inmiddels wel een beetje wat het plan is en hoe we het beste kunnen spelen. We gaan gewoon van onze eigen krachten uit, met eventueel wat aanpassingen op basis van de tegenstander. Uiteindelijk willen we ons gewoon handhaven in de Hoofdklasse, eventueel via de play-offs. Hoe spannender het wordt, hoe beter we vaak spelen!”