De tentoonstelling 'De Gouden Eeuw' moet bijna plaatsmaken voor een nieuwe tentoonstelling in de Maria van Jessekerk
De tentoonstelling 'De Gouden Eeuw' moet bijna plaatsmaken voor een nieuwe tentoonstelling in de Maria van Jessekerk (Foto: )

Laatste weken tentoonstelling De Gouden Eeuw

  lopende zaken

DELFT - Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft heeft op dit moment nog de tentoonstelling 'De Gouden Eeuw' in de Maria van Jessekerk. Deze tentoonstelling met als ondertitel 'Het is niet alles goud dat er blinkt' is nog te zien tot en met zondag 15 maart.

Wim van Leeuwen, voorzitter van de stichting, is trots dat er zo veel interesse was voor deze tentoonstelling. "Vooral kregen we waardering omdat het niet alleen om het goud - het prachtige kerkelijke zilver - uit die eeuw gaat, maar ook om de armoede en het gebrek aan geloofsvrijheid."

Bijzondere elementen
Bijzonder is het zeventiende-eeuwse beeld van Charitate dat schrijnend de bedeling aangeeft, net als de afdruk van het schilderij van Cornelis de Man uit de Kamer van Charitate. Een ander element is het gebrek aan geloofsvrijheid, met onder meer het priestergewaad dat de Delftse priester/dichter Stalpaert van der Wiele van 1620 tot 1630 droeg in de schuilkerk aan het Begijnhof. Ook is er het liederenboek dat de Delftse drukker Harmen Schinckel drukte in 1566, ten tijde van de beeldenstorm, voor de protestanten. Het boek werd door het toen nog katholieke stadsbestuur verboden, de drukker werd als ketter veroordeeld en op 23 juli 1568 op het Martveld onthoofd.

Nieuwe tentoonstelling
Vanaf begin april is een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen met voorwerpen over de sacramenten, zowel uit de katholieke als de protestantse kerk. Ook hier weer bijzondere voorwerpen zoals het oudste doopboek van de Oude Kerk uit 1616 en dat van de schuilkerk in de Papenhoek uit 1677. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de Maria van Jessekerk, Burgwal 20, van donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten
 
CustomHtml_1