Moniqyue de Vreede heeft een mooie sortering sokkenwol. (Foto: EvE)
Moniqyue de Vreede heeft een mooie sortering sokkenwol. (Foto: EvE)

"Sokken breien is leuk en het werkt zelfs therapeutisch"

Algemeen

DELFT - Wie snel is kan zich nog aanmelden voor de cursus sokken breien van Monique de Vreede van Atelier Kleurrijk Vilt. Die begint a.s. donderdag 5 maart.

"Het is een hype", zegt Monique. "Sokken breien is in het afgelopen jaar echt heel populair geworden." Wat daar de verklaring voor is? "Het is heel repeterend werk", verklaart Monique, "en dat zorgt ervoor dat het heel therapeutisch is. Je wordt er rustig van in je hoofd en krijgt je gedachten weer op een rijtje." Vanwege die populariteit, en omdat ze het zelf óók leuk vindt, organiseert Monique weer een cursus sokken breien. Elke 14 dagen op donderdag van 14.00-16.00 uur in het Atelier aan de Rochussenstraat. "We doen het om de twee weken, zodat je ook tijd hebt voor je huiswerk", aldus Monique. Huiswerk? "Jazeker. We beginnen hier met het opzetten van de sok. Vervolgens kun je thuis de beenlengte afbreien. Daarna gaan we in de cursus verder met de hiel, en dan kun je de voet weer thuis afbreien, enzovoort. Zo behandelen we alle onderdelen, van top tot teen."

Sokkenwol
Voor het breien van sokken beschikt Monique over een uitgebreide sortering sokkenwol. Niet iedere wol is namelijk geschikt. "Sokkenwol bestaat voor 75% uit wol en voor 25% uit acryl", legt zij uit. "De wol zorgt voor warmte en een goede afvoer van vocht. Anders krijg je letterlijk zweetsokken. De acryl zorgt voor de stevigheid en de wasbaarheid." Wol, dat klinkt als kriebelen, maar daar hoef je volgens Monique niet bang voor te zijn: "Sokkenwol kriebelt niet." Monique heeft talloze soorten en kleuren sokkenwol op voorraad: "Je slaagt hier altijd." Van één bol kun je doorgaans één paar sokken breien, afhankelijk van de maat. "Als je een maatje 38 breit hou je nog wel wat wol over voor een paartje kindersokken. Brei je sokken maat 44, dan gaat de bol helemaal op." En hoe weet je de maat? "Door te meten", is het antwoord van Monique. "Daar zijn tabellen voor."

Handwerkparadijs
Voor wie zich liever niet aan het sokken breien waagt is er bij Atelier Kleurrijk Vilt nog genoeg ander materiaal te vinden, want de winkel aan de Rochussenstraat is hét handwerkparadijs van Delft en omstreken, "De nieuwe zomergarens zijn net binnen", vertelt Monique. "Dit jaar zien we weer heldere kleuren, maar wat vooral opvalt is dat de natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen, weer helemaal in zijn, net zoals de eco-garens." En natuurlijk kun je bij Monique ook nog steeds terecht voor een leuke workshop vilten. Het atelier heet immers niet voor niets 'Kleurrijk Vilt'!