De inmiddels open data kunnen web- en appbouwers gebruiken om een reisadvies op maat te geven die gegarandeerd eindigen bij een parkeerplek in de Delftse binnenstad.
De inmiddels open data kunnen web- en appbouwers gebruiken om een reisadvies op maat te geven die gegarandeerd eindigen bij een parkeerplek in de Delftse binnenstad.

Lovende reacties open data parkeren

DELFT – Behulpzame borden langs de straat die aangeven hoeveel vrije parkeerplekken er nog in de verschillende parkeergarages zijn is natuurlijk niks nieuws voor de inwoners van Delft. De gemeente heeft deze gegevens nu als open data aangeboden.

Door Anthony Michael van Oorschot

Reisadvies op maat
Deze inmiddels open data kunnen web- en appbouwers gebruiken om een reisadvies op maat te geven die gegarandeerd eindigen bij een parkeerplek in de Delftse binnenstad. Door deze data te benutten kunnen externe bedrijven reisadviezen op maat aan bieden en hoef je als automobilist niet meer op zoek te gaan naar een geschikte parkeerplek in Delft. Dat voorkomt zoekverkeer. En dat zorgt voor meer veiligheid in het verkeer en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Via de Onderweg-app van de ANWB en www.prettigparkeren.nl kunt u naar veel plaatsen een reis plannen, die uitmondt bij een lege parkeerplek. Nu ook in Delft. De gemeente heeft de statische gegevens (zoals de locatie en tarieven) en dynamische gegevens (aantal vrije parkeerplekken) van de parkeergarages Prinsenhof, Phoenix, Zuidpoort en Markt vrijgegeven.

Positieve reacties
De reacties op het openbaar maken van de parkeerdata waren lovend. Zo gaf Marcel Harinck, gemeenteraadslid van STIP aan het tof en behulpzaam te vinden dat deze data beschikbaar is geworden voor derden. Ook Belangenvereniging Binnenstad Noord gaf aan het een mooi initiatief te vinden. Een initiatief wat veel mogelijkheid biedt op het gebied van technologie, milieu en gemak.

Reactie gemeente
In verband met deze positieve verandering voor de inwoners van Delft zijn er een aantal vraagstukken bij de gemeente neergelegd. In een reactie laat de gemeente weten dat de gemeente Delft ernaar streeft om zoveel mogelijk informatie als open data aan te bieden zodat iedereen deze informatie kan inzien en gebruiken. Zij vinden het belangrijk om ook hun gegevens beschikbaar te stellen over het aantal vrije parkeerplaatsen in de parkeergarages. Volgens de gemeente Delft voorkomt dit zoekverkeer en onnodige uitstoot van schadelijke stoffen. En het zorgt voor meer verkeersveiligheid.

Mogelijkheid fietsen
Naast de positieve en lovende reacties van STIP en Belangenvereniging Binnenstad Noord lieten zij ook de vraag vallen of dit mogelijk is voor het parkeren van tweewielers zoals fietsen. De gemeente liet weten dat er nog geen plannen zijn om dit ook voor fietsenstallingen toe te passen.

Meer berichten
 
CustomHtml_1