Netty bij De Hofstee waar de wekelijkse bijeenkomsten van Odensehuis de Linde plaatsvinden (Foto: Koos Bommelé)
Netty bij De Hofstee waar de wekelijkse bijeenkomsten van Odensehuis de Linde plaatsvinden (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Netty Jongepier (66)

Algemeen

DELFT - Netty Jongepier (66) is er voor mensen met geheugenklachten of dementie en hun mantelzorgers. Als vrijwilliger van het Odensehuis de Linde Delft is zij luisterend oor én zorgt zij dat deze mensen gewoon weer even kunnen genieten van het leven.

Door Cheyenne Toetenel

Vrijwilligerswerk is iets wat Netty al lange tijd graag doet. Al meer dan twintig jaar maakt zij uitstapjes met één van de bewoners van Ipse de Bruggen en daarnaast maakt zij zich hard voor inwoners van Delft in de adviesraad Sociaal Domein. Afgelopen zomer stopte Netty voorgoed met werken. Voor velen het moment om stil te gaan zitten, maar niet voor Netty. Een artikel in Delft op Zondag, over de opening van een Odensehuis in Delft, trok haar aandacht. Een initiatief dat haar zo sterk aansprak, dat zij nu zowel organisatorisch als in de uitvoering actief is als vrijwilliger.

Odensehuis de Linde
Odensehuis de Linde Delft is een inloophuis, ontmoetingsplek en informatiepunt voor mensen met geheugenklachten of beginnende dementie én voor mantelzorgers, familie, vrienden en geïnteresseerde stadsgenoten. "De bedoeling is om een prettige, veilige plek te creëren voor onze bezoekers. Je kunt binnenlopen voor een praatje, een kop koffie of thee en een lekkere lunch. Daarnaast organiseren wij activiteiten, gebaseerd op de individuele behoeften van onze bezoekers. Zo doen wij regelmatig wat met muziek, knutselen of maken wij uitstapjes. Maar ook voor informatie en advies over dementie en de omgang ermee kun je ons opzoeken." Netty weet als ervaringsdeskundige veel over dementie en is daarom een luisterend oor voor mensen met geheugenklachten én hun mantelzorgers. "Jarenlang ben ik mantelzorger geweest van de tante van mijn man, die ook te kampen had met dementie. Later kreeg ook mijn eigen moeder ermee te maken. Daardoor weet ik goed wat er allemaal bij komt kijken. Wat je ziet bij mensen met dementie, is dat zij zich vaak terugtrekken als gevolg van onzekerheid doordat bepaalde dingen niet goed meer gaan. Ze hebben het gevoel dat ze de maatschappij niet meer kunnen bijbenen. Ik heb gemerkt dat deze mensen wél nog heel veel positieve momenten kunnen beleven en dat je mooie gesprekken met hen kunt voeren. Door gewoon nog goed contact met ze te hebben, hebben zij het gevoel dat ze ertoe doen. En dat is wat mensen met dementie, net als andere mensen, willen. Ze willen erbij blijven horen en dat ervaren ze bij ons."

Bijzonder initiatief
Netty vindt het Odensehuis een bijzonder initiatief en is van plan er nog lang bij betrokken te blijven. "Ik vind het prachtig dat wij hiermee laten zien dat 'gewone mensen' veel kunnen betekenen. Niet alleen professionele zorg is nodig voor mensen met dementie en mantelzorgers, iedereen kan bijdragen aan een beter leven voor deze mensen. Je ziet dat mensen bij het Odensehuis terugkomen, een teken dat zij het hier naar hun zin hebben. Dat maakt mij als vrijwilliger van het Odensehuis blij. Ik maak hier ook veel mooie momenten mee. Zo kwam er laatst een echtpaar binnen, waarvan de vrouw het als mantelzorger best zwaar heeft. Haar man lijdt aan dementie en heeft veel hulp nodig. Met beiden had ik direct een leuk gesprek, omdat wij dezelfde geboortestad delen. De man met dementie wist daar nog veel over te vertellen. Voor de mantelzorger is een bezoekje aan het Odensehuis ook prettig. Ik merk dat het haar goed doet dat er aandacht voor haarzelf is en dat we met haar meedenken. Het is mooi om iets voor deze mensen te kunnen betekenen."

De Hofstee
Het Odensehuis is elke dinsdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur geopend in Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149 in Tanthof. Er is geen indicatie voor nodig en de toegang is gratis. Heb je affiniteit met de doelgroep, spreekt het Odensehuis je aan en wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op via 06-29333221 of anita@odensehuisdelindedelft.nl.

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!