In augustus 2018 start het CLD in 4 havo met een pilot International Business College (IBC).
In augustus 2018 start het CLD in 4 havo met een pilot International Business College (IBC). Foto: Esdor van Elten

International Business College op het CLD

lopende zaken

In augustus 2018 start het CLD in 4 havo met een pilot International Business College (IBC). Het IBC biedt vernieuwend en uitdagend onderwijs aan voor leerlingen in het profiel Economie en Maatschappij mede door de combinatie met 20-80 learning, het internationale karakter van het programma en de verbinding met de wereld buiten school. Het streven voor deze pilot is een klas van 20 tot 25 leerlingen.

De inhoud van het IBC-programma is kort samengevat: de klas volgt in 80% van de tijd (4 dagen) reguliere lessen waardoor een dag vrijkomt om buiten de lessituatie te leren, de IBC-dag (20-80 learning). Voorbeelden van invulling van deze dag zijn modules als communicatie, presentatie, het opstarten van een eigen bedrijf, bezoeken aan bedrijven, gastlessen van ondernemers en het bouwen van een eigen webshop.

Praktische setting
Leerlingen werken op de IBC-dag in een praktische setting aan verschillende competenties zoals samenwerken, organiseren, communiceren en presenteren. Het IBC-programma start in 4 havo en wordt halverwege 5 havo afgerond. Leerlingen die het programma doorlopen hebben, krijgen naast hun havo-diploma een IBC-certificaat dat door het Ministerie van Economische Zaken is ondertekend.

Motiverend
Het CLD is ervan overtuigd dat dit programma motiverend is voor leerlingen in 4 havo. De ervaring is dat havo-leerlingen het beste uit zichzelf halen tijdens de projectweken en de praktische vakken. Zij excelleren in een leeromgeving met een duidelijke relatie tussen theorie en praktijk waarbij de buitenwereld nadrukkelijk naar binnen wordt gehaald. Met het IBC-programma kan de school hierop inspelen.