Wethouder Aletta Hekker feliciteert de kinderen met het gloednieuwe kindcentrum (Tekst en Foto: Esther Luijk)
Wethouder Aletta Hekker feliciteert de kinderen met het gloednieuwe kindcentrum (Tekst en Foto: Esther Luijk) Foto: Esther Luijk

Wethouder Hekker opent Max Havelaar Kindcentrum

Algemeen

Met een geweldige knal lanceerde professor Big Bang Bart donderdagmiddag drie raketten. Het spektakel was onderdeel van de officiële opening van het Max Havelaar Kindcentrum aan de Voorstraat.

Het kindcentrum biedt een geïntegreerd aanbod van een basisschool, voorheen de Max Havelaarschool, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, voorheen Schatkist, onder een dak. 'Een droom die uitkomt' riep Wethouder Aletta Hekker. "Ik heb nog nooit een raket afgeschoten", grapt ze. Natuurlijk doelde ze op de opening van het kindcentrum. "Een doorlopende leerlijn, waar het kind centraal staat, is heel belangrijk", vertelt ze. "Hier kunnen kinderen van 0 tot en met 12 jaar in een veilige, vertrouwde omgeving leren, spelen en opgroeien. Ik hoop dat er nog heel veel kindcentra mogen volgen."

Samenwerking
Het Max Havelaar kindcentrum is een coproductie van Stichting Christelijk Onderwijs Delft en omstreken (SCO Delft e.o.) en Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK). Judith van Veen, manager marketing en communicatie bij SRK en Monique Radder, beleidsmedewerker pr en communicatie bij SCO Delft e.o., zijn in de wolken met het resultaat. Van Veen: "We hebben hard gewerkt om een visie van de toekomst te ontwikkelen. We zien de wereld en gezinsomstandigheden in rap tempo veranderen. Steeds meer ouders combineren werk met de zorg voor hun kinderen. Het nieuwe Max Havelaar Kindcentrum werkt daarom vanuit één visie, als één team en met één plan in nauwe samenwerking met de ouders of verzorgers."
Voordelen
Het grote voordeel van de doorlopende leerlijn is dat het kind overal gezien wordt en dat daardoor de ontwikkeling optimaal gevolgd kan worden, vertelt Radder. Door de speerpunten Technologie, Cultuur en Wetenschap te hanteren, willen de partijen in het kindcentrum de kinderen voorbereiden op de kenniseconomie van morgen. "De lessen die ze op school krijgen, kunnen na schooltijd worden doorgezet, zij het spelenderwijs. Het blijft natuurlijk wel ontspanning. De verschillende partijen versterken elkaar door samenwerking. De bundeling van kennis en kunde is onze grootste kracht."

Mogelijkheden
Het kindcentrum heeft van 7.30 uur 's ochtends tot 18.30 uur een aanbod voor de kinderen. De voor- en naschoolse opvang zijn echter niet verplicht, benadrukt Radder. "Ouders kunnen er natuurlijk voor kiezen om alleen gebruik te maken van het lesprogramma op school. Maar de mogelijkheden zijn er!"
Enthousiaste kinderen
De kinderen zelf zijn enthousiast over hun nieuwe leeromgeving. Goed voorbereid leiden ze de aanwezigen rond in het kindcentrum. Ze showen de vlindertuin, de speelplaats, hun eigen klaslokaal, het techniekatelier en de buitenschoolse opvang.
Bas, Keith en Seger (alle drie 11 jaar) vinden het bovendien wel leuk, de kleintjes die ineens rondkruipen in het kinderdagverblijf. "Kijk nou hoe lief", roepen ze, wijzend op wat foto's. "Ze zijn superschattig!"