<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het beroepenfeest is ook echt een feestje. (Foto: PR)
Het beroepenfeest is ook echt een feestje. (Foto: PR)

Kim Putters opent Delft On Stage

Op donderdag 15 maart gaat in Sporthal De Buitenhof de feestelijke elfde editie van Delft On Stage van start. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en ambassadeur van VMBO On Stage, zal het beroepenfeest openen.

Door Esdor van Elten

Naast Kim Putters is ook de Delftse wethouder Aletta Hekker te gast. Zij zal het beroepenfeest afsluiten. Delft On Stage heeft maar liefst 200 gastheren en -vrouwen, in de personen van de beroepsbeoefenaren die met elkaar ruim 100 bedrijven uit Delft en omstreken vertegenwoordigen. De eregasten zijn de ruim duizend leerlingen van de Delftse vmbo-opleidingen van het Christelijk Lyceum Delft, Grotius College, Stanislas College en SC-Delfland.

Match
Ook dit jaar is het weer gelukt om vele professionals te vinden die graag iets over hun beroep willen vertellen. Delft On Stage is een project dat bedoeld is om vmbo-leerlingen te helpen bij hun beroepskeuze. Op het Beroepenfeest, dat dus komende donderdag gevierd wordt, gaan de leerlingen op zoek naar mensen met een baan die hen wel wat lijkt. Daar gaan ze het gesprek mee aan. Daar is vooraf al op geoefend en de leerlingen hebben ook allemaal een eigen visitekaartje bij zich. Verloopt het gesprek goed, dan kan er een 'match' gemaakt worden: een afspraak voor de Doe-Dag anderhalve week later, op 27 maart. De leerling gaat dan op bezoek bij het bedrijf van zijn of haar keuze, om zo een 'kijkje in de keuken' te krijgen. Zo krijgt hij of zij een eerste beeld van het vak. "En dat is belangrijk", aldus Carmen Koloos, samen met Judith van Beek coördinator van Delft On Stage: "Meer dan vijftig procent van de scholieren in Nederland gaat naar het vmbo. Daarmee vormen vmbo'ers verreweg de grootste groep leerlingen. Zij moeten al vroeg in hun leven, op 14-15 jarige leeftijd, keuzes maken voor hun vervolgopleiding en daarmee indirect voor hun loopbaan. Dat is moeilijk op die leeftijd. En kies je 'verkeerd', dan kun je studievertraging oplopen. Delft On Stage helpt leerlingen om een bewustere keus te kunnen maken om zo vroegtijdige uitval te helpen voorkomen."

Er toe doen
"Daarnaast willen we deze kinderen ook graag een goed gevoel meegeven", vult Judith van Beek aan. "Het vmbo heeft, onterecht, een slecht imago. Wij willen de leerlingen laten zien dat je er als vmbo'er toe doet. Want vergis je niet: er is een steeds groter tekort aan vakmensen, juist in de gebieden waar deze kinderen kunnen schitteren; het zijn de doeners. De aanpakkers. De vakmensen die enorm belangrijk zijn in onze maatschappij. Daarom noemen we het ook een beroepenfeest. We mogen vieren dat ze er zijn!"

Kom erbij
Wil je het feestje meevieren? Er kunnen altijd nog beroepsbeoefenaren bij. "We kunnen nog paramedici gebruiken; tandartsassistent, orthodontist of fysiotherapeut. En professionals uit de financiële dienstverlening, banken, hypotheken en verzekeringen." U kunt laten zien wat uw werk inhoudt, maar nog mooier is het als u het de leerlingen echt laat meebeleven! Zo kunnen de leerlingen ervaren wat het beroep inhoudt en dat helpt hen bij hun beroepskeuze.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Judith van Beek, tel. 06-22856292,
e-mail judith@delftonstage.nl.
Meer info: www.delftonstage.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>