Janus voert de kippen op zorgboerderij BuitenGewoon
Janus voert de kippen op zorgboerderij BuitenGewoon

Mensen met dementie kunnen zichzelf zijn op zorgboerderijen BuitenGewoon

Human Interest

DELFGAUW - Buitenlucht, beweging en saamhorigheid in een rustige omgeving: zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw biedt actieve mensen met dementie een veilige plek om zichzelf te zijn.

Door: Helga Favier

Modderige klompen voor de deur, boerenbont servies op tafel, een moestuin, kippen, drie katten, een varken en een hond. Zorgboerderij BuitenGewoon straalt de rust en gemoedelijkheid uit van een ouderwets agrarisch bedrijf. De mensen die hier dagopvang krijgen hebben een connectie met het landleven en mogen hier doen wat ze vroeger ook deden: lekker actief zijn.
De lucht van andijvie en gehaktballen hangt nog in de woonkamer. De warme lunch is net achter de rug en de twaalf bezoekers drinken rond de open haard nog een kop koffie. Zodra die op is, verdwijnt het merendeel van de mensen snel naar buiten. Twee mannen zagen boomstammen, een groepje schoffelt achter het gebouw en enkele anderen knappen in de schuur een oude schaftkeet op. De begeleiders blijven in de buurt en ondersteunen bijna onmerkbaar. Ze houden overzicht en kijken, terwijl ze een praatje maken, of er een handje extra nodig is. Overal staan bankjes en stoelen om even op bij te komen. De hekken van de boerderij staan gewoon open.

Aanvulling op bestaande zorg
"Jarenlang werkte ik in een verpleeginstelling en zag daar hoe mensen met dementie juist onrustig kunnen raken van een gesloten deur", vertelt directeur Arjo Buijs. Samen met zijn partner Marinel opende hij in 2005 de eerste zorgboerderij en vier jaar later al BuitenGewoon 2 in Delfgauw. "We willen een aanvulling zijn op wat er al is aan zorg voor mensen met dementie. Mensen uit allerlei stadia zijn hier dagelijks en vormen een hechte en overzichtelijke gemeenschap. Dat geeft rust. De bezoekers kunnen hier actief zijn zonder dat ze daarbij boven hun macht functioneren. Daarnaast proberen we met de professionele begeleiders en vrijwilligers zoveel mogelijk aandacht en liefde te geven. We hebben zelf het idee dat hun situatie op deze manier langer stabiel blijft. Daarom onderzoekt de Universiteit van Maastricht nu onze methode." Er is veel vraag naar de opvang op de zorgboerderijen en daarom gaat begin 2017 een BuitenGewoon 3 in Delfgauw open met overnachtingsmogelijkheden.

Lekker bezig
De 65-jarige Janus wilde zelf naar de zorgboerderij toe. "Ik had het thuis wel gehad. Alles wat ik deed viel me tegen, maar nu word ik iedere dag opgehaald." Jarenlang werkte Janus op de veiling en zijn liefde voor groente kan hij nu helemaal kwijt. "Ik doe de moestuin en ben lekker bezig zo."
Ook vrijwilligster Leny van der Ent heeft het naar haar zin op de boerderij. Ze werkte zeventien jaar op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. "Daar zag ik hoe passief en leeg hun leven was. Hier komen de mensen los en zijn in voor een grapje. Vanmorgen hebben we samen gewandeld in de Delftse Hout. De bezoekers vinden de natuur heerlijk. Gewoon genieten van het zonnetje is al zingeving."

!