Linda Brom op het drijvende Delftse kantoor van ZorgMies.
Linda Brom op het drijvende Delftse kantoor van ZorgMies.

'ZorgMies doet waar de andere thuiszorgorganisaties niet meer aan toekomen'

Algemeen

Nederland maakte vorig jaar voor het eerste kennis met ZorgMies, een gloednieuwe maar groeiende thuiszorgorganisatie. Deze maand is ZorgMies ook in Delft en de regio begonnen. Hier wil het zich vooral op eenzame ouderen gaan richten.

Linda Brom is directeur van de Delftse afdeling van ZorgMies. Ze ontvangt ons op haar woonboot in Delftse binnenstad. "Ja, dit is in principe ons hoofdkantoor", geeft ze aan. "ZorgMies houdt de gebieden het liefst zo klein mogelijk, met zo min mogelijk managementslagen en kleine kantoren. Zo willen we de beste zorg geven tegen een goede prijs."

Linda Brom werkte jarenlang in het bedrijfsleven, maar kwam er in 2010 tijdens een zware burn-out achter dat ze liever iets voor de maatschappij deed. Vorig jaar kwam ZorgMies op haar pad. Ze was meteen enthousiast. Inmiddels had ze zelf ervaren hoe psychische klachten lichamelijke gevolgen kan krijgen. Tijdens een burn-out, maar zeker ook door eenzaamheid. "Want als je niet lekker in je vel zit, krijg je eerder lichamelijke klachten." Dus hoopt ze dit bij ouderen zoveel mogelijk te gaan voorkomen. "Want ouderen kunnen niet altijd terugvallen op mantelzorgers en familie, die hebben het vaak al druk", weet Brom. De 'ZorgMiesen', die de zorg verlenen, bieden dan uitkomst. "We bieden geen medische hulp, maar ze verrichten bijvoorbeeld huishoudelijk werk, helpen in de tuin, doen een spelletje, helpen bij de administratie, bieden een luisterend oor óf ze gaan mee op stap. Niest is onze 'ZorgMiesen' te veel. Wij doen waar de reguliere thuiszorgorganisaties niet meer aan toekomen."

ZorgMies maakt matches tussen de cliënten en de ZorgMiesen. "Zodat er niet steeds een ander langskomt, maar het echt maatjes kunnen worden. Het is altijd fijner als een vertrouwd en bekend iemand de zorg verricht."
Want niemand verdient het om eenzaam te zijn en iedereen verdient een maatje, benadrukt Linda Brom. "Daarom zorgen we ervoor dat onze cliënten zo blij mogelijk zijn. Ik weet zeker dat ze dan minder medische klachten krijgen. Een soort preventieve zorg, dus." Het mes snijdt met de komst van ZorgMies aan twee kanten, geeft de 44-jarige directeur aan. "Want er zijn momenteel veel werklozen in de thuiszorg. Die proberen wij weer zoveel mogelijk aan het werk te krijen. Verder is het absoluut mijn doel om eraan bij te dragen dat in Delft en de regio minder eenzaamheid is. Daar ga ik voor. Ik zet me dolgraag in voor die toch wel achtergestelde groep van eenzame ouderen."
Kijk voor meer informatie op www.zorgmies.nl of bel naar 015-7810560.