Kwartetten en ondertussen van alles leren over Nederland? Dat kan dankzij een nieuw kwartetspel van acht Delftse studenten. (foto: Koos Bommelé)
Kwartetten en ondertussen van alles leren over Nederland? Dat kan dankzij een nieuw kwartetspel van acht Delftse studenten. (foto: Koos Bommelé)

Delfts kwartetspel als oplossing voor mondiaal probleem

Algemeen

DELFT – Eén kwartetspel lost meerdere problemen op. Dat hebben acht Delftse studenten nu al bewezen met hun kwartetspel voor vluchtelingen.

Door: Jesper Neeleman

Het groepje zit in het eerste jaar van hun opleiding aan de Haagse Hogeschool, waar ze iets moest verzinnen voor de Jong Ondernemen Cup. Na twee dagen brainstormen wisten ze het: een kwartetspel voor vluchtelingen. Nederlanders kunnen dit kopen voor nieuwe Nederlanders in de asielzoekerscentra. "Want er zijn, denken we, best veel Nederlanders die wel iets voor vluchtelingen willen doen, maar niet goed weten wat", vertelt Julie Heijs. "Dat gevoel heb ik zelf ook." Of had, kan ze beter zeggen. Want het groepje klasgenoten vormt nu het studentenbedrijfje Hastati.
Via hun website kan een kwartetspel worden gekocht. Met dit spelletje leren vluchtelingen spelenderwijs van alles over bijvoorbeeld Nederlandse steden, eten, natuur, bezienswaardigheden en feestdagen. Bovendien hoeven ze zich minder te vervelen èn hebben ze er een leuk en compact tijdverdrijf bij. "Want ze hebben bijna niets en moeten ook nog zelf verzinnen hoe ze hun dagen doorkomen", weet Julie.

Uitdelen
Vorige week zijn de Delftse studenten de eerste spellen gaan uitdelen op de vrouwenafdeling van een azc in Haarlem. "Dat was onwijs leuk. Ze waren heel enthousiast en konden het al gauw spelen. Daarna ontstond nog een groot dansfestijn waar wij ook aan mee moesten doen. Het voelde goed om iets te kunnen doen en te zien dat daar ook nog animo voor is. Dat gaf wel een kick. Ik vind het fijner om iets voor deze groep te betekenen, dan dat ik thuis op de bank blijf zitten en denk dat alle problemen zichzelf uiteindelijk wel oplossen."
De Delftse studenten hopen nog vele andere vluchtelingen met hun komst en de kwartetspellen te kunnen verblijden. "We hebben er nu al zo'n dertig klaar liggen die al verkocht zijn, als dat er vijftig zijn gaan we weer naar een asielzoekerscentrum."

Aangenaam verrast
De studenten zijn inmiddels aangenaam verrast door interesse vanuit Duitsland, waar de gemeente Frankfurt wel oren bleek te hebben naar het Delftse idee. Dus zijn de jonge Delftenaren nu aan het kijken hoe ze dit vorm kunnen geven en ook de Oosterburen met hun vluchtelingenprobleem kunnen helpen. "Wel grappig", vindt Julie. "We zijn onderhand meer met ons bedrijf bezig dan met studeren. Die interesse uit Duitsland vinden we ook heel gaaf, maar we gaan komende tijd vooral proberen zoveel mogelijk kwartetspellen onder vluchtelingen in Nederland te verspreiden."
Zie voor meer informatie de website www.hastati.info.