Het kantoorpand aan de Van Bleywijckstraat 93 kan naar verwachting vanaf 1 januari 2017 en voor een periode van tien jaar worden ingezet als woonlocatie. (foto: Koos Bommelé)
Het kantoorpand aan de Van Bleywijckstraat 93 kan naar verwachting vanaf 1 januari 2017 en voor een periode van tien jaar worden ingezet als woonlocatie. (foto: Koos Bommelé)

Vluchtelingen naar Van Bleyswijckstraat

DELFT – Na een half jaar zoeken heeft Delft een geschikte plek gevonden om vluchtelingen op te vangen: een kantoorpand aan de Van Bleyswijckstraat 93. Dit wordt gebouwd, zodat het over zeven maanden dienst kan doen als woonlocatie voor studenten en statushouders.

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage huisvestiging en begeleiding statushouders. Hierin staat onder meer dat Delft dit kalenderjaar 256 statushouders wil huisvesten. In 82 gevallen is dat al gelukt. Verder is het plan om vluchtelingen in het voormalig Kantongerecht te huisvesten definitief van de baan. Dit pand heeft weinig voorzieningen, er kunnen relatief weinig woningen worden gecreëerd en de investeringen zijn hoog.

Dat geldt niet voor de Van Bleyswijckstraat 93. Delft is al eigenaar van het pand. Het staat deels leeg en wordt nu verhuurd als kantoor. Er kunnen vrij eenvoudig 50 onzelfstandige woonunits worden gerealiseerd. Zo'n vijfentwintig tot dertig hiervan zijn voor studenten en starters op de arbeidsmarkt, maximaal twintig woningen zijn bestemd voor statushouders.

Bij de Belangenvereniging Olofsbuurt Westerkwartier (BVOWD) hebben de bestuursleden nog weinig buurtbewoners gehoord over het laatste nieuws. "Meestal gaat zoiets pas leven nadat het in de krant heeft gestaan", weet BVOWD-voorzitter Martine Venema. "Het is in elk geval een interessant onderwerp om tijdens onze volgende inloopavond over in gesprek te gaan." Venema vindt het idee om statushouders op te vangen aan de Van Bleywijckstraat 93 'helemaal niet zo gek'. "Al hangt het er wel vanaf wat voor mensen het zijn. Zijn het alleenstaanden, of gezinnen?"

Haar collega-bestuurslid Harry van Adrichem zegt verrast te zijn door het nieuws. "Ik heb er in principe geen problemen mee", zegt hij. "Statushouders moeten ook een plekje krijgen. Er wonen hier alleen wel al heel veel mensen op een klein gebied en er komt nog een complete nieuwbouwwijk tegenover. We moeten er daarom wel over nadenken dat het niet tè vol wordt."

Venema denkt dat het goed is om buurtbewoners op een goede manier op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen en te kijken wat de huidig en toekomstig bewoners voor elkaar kunnen gaan betekenen. "Zodat we meer saamhorigheid in de wijk krijgen. Ja, ik denk er wel positief over, maar het zal wel wat voeten in de aarde hebben tot iedereen er positief over is."
 

Meer berichten
 
CustomHtml_1