Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest ©Ronald Knapp
Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest ©Ronald Knapp Foto: Esdor van Elten

"Muziek die je bij de strot grijpt"

cultuur

Eind maart voert het Bachkoor Holland voor het eerst in zijn lange traditie de Matthäus Passion uit in de Nieuwe Kerk in Delft. "Het stuk grijpt de toehoorder meteen bij de strot.", aldus dirigent Gijs Leenaars. Onder zijn leiding brengen Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en solisten het oratorium ten gehore op Witte Donderdag 29 maart en op Goede Vrijdag 30 maart

Bachs Matthäus Passion BWV 244 behoort tot de ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach de passiegeschiedenis uit het evangelie van Matteüs aangrijpend muzikaal vormgegeven. "De Matthäus Passion staat in een eeuwenoude, waardevolle traditie van 'passiemuziek'," aldus Gijs Leenaars. "Bach brengt alle ingrediënten van zijn voorgangers zo virtuoos samen, dat het werk een soort beknopte atlas van de westerse muziekgeschiedenis tot dan toe lijkt. Gelukkig heb je daar als luisteraar helemaal géén last van: de muziek is zo versmolten met het aangrijpende verhaal achter de noten, dat het de toehoorder meteen bij de strot grijpt." Behalve het Bachkoor Holland en de solisten Lenneke Ruiten, Franziska Gottwald, Mikael Stenbaek (Evangelist), Niklaus Kost (Christus), Andreas Karasiak en Wiard Witholt zingt ook het Haags Matrozenkoor mee. Wat is de rol van het jongenskoor in dit stuk? "De jongens leveren hun belangrijkste bijdrage in het openingskoor, waar ze het Koraal 'O Lamm Gottes unschuldig' zingen. In een paar regels vatten ze eigenlijk samen hoe het verhaal in de daaropvolgende uren zal verlopen. Zeg maar zoals een teaser bij Netflix."
"Als dirigent zoek ik jaarlijks een houding ten opzichte van dit meesterwerk," zegt Gijs Leenaars. "Het zal misschien mijn onvolkomenheid zijn, maar er is steeds wel iets waarvan me de schoonheid voor het eerst raakt. Ik ervaar dat de Matthäus voor veel mensen - jong en oud - een moment is om samen te zijn en om - hoe moet ik het zeggen - de nabijheid te zoeken van de grote vragen van ons vluchtige en eindige aardse bestaan. Bach legt je daarbij muzikaal zo in de watten, dat je er tot kerstmis wel weer tegenaan kunt!"

Data
Witte Donderdag, 29 maart 2018, aanvang 19:30 uur
Goede Vrijdag, 30 maart 2018, aanvang deel 1 - 11:30 uur & aanvang deel 2 - 14:30 uur (na lunchpauze)

Locatie
Nieuwe Kerk, Delft
Tickets
www.bachkoorholland.nl / Nationale Theaterkassa 0900-9203 (€ 0,45 pm)