Lijm & Cultuur werkt aan vergroening en duurzaamheid.
Lijm & Cultuur werkt aan vergroening en duurzaamheid. Foto: Esdor van Elten

Groen en Duurzaam Lijm & Cultuur

cultuur

Al vanaf het ontwerp is er bij Lijm & Cultuur alle aandacht voor natuur en milieu. Dagelijks wordt op het terrein, in de gebouwen, in de keuken en tijdens evenementen gewerkt aan vergroening en duurzaamheid.

De fraaie stadstuin bij het restaurant, de speciaal ontworpen natte zone achter het amfitheater en de borders vol bomen en struiken zijn een paradijs voor vogels, insecten, padden, egels en andere dieren, én een lust voor het oog. Maar er zijn veel meer – ook minder zichtbare - groene zaken. Zo is vorige week een innovatieve ScaleWatcher van het Delftse bedrijf Qualified Sales geplaatst waarmee kalkafzetting in de watersystemen wordt voorkomen en er minder schoonmaakmiddelen nodig zijn. Er is een gescheiden afvoersysteem naar de Schie waarmee voorkomen wordt dat er onnodig op het riool wordt geloost en de komende jaren wordt een speciaal plan van Vogelbescherming Nederland voor een vogelvriendelijke locatie tot uitvoering gebracht. Ook tijdens evenementen staat duurzaamheid hoog in het vaandel: we werken met statiegeld glazen, scheiden het afval en zetten de verwarming alleen aan als er gasten zijn.

Duurzame keuken
Met dezelfde duurzame blik bestiert chef-kok Bas Hoog de keuken. Er wordt zo goed als niets weggegooid. Groenteresten zoals schorsenerenschillen en wortelpuntjes worden gedroogd en verwerkt in eigen kruidenpoeders. Overgebleven groente en fruit wordt ingelegd in zoet of zuur en verwerkt in de mooiste gerechten.
Je kunt het zelf ervaren. De overheerlijke gerechten in combinatie met de prijs en ambiance zijn onweerstaanbaar. Dineren kan van woe t/m zat vanaf 17.00 uur, zie www.chaosaandeschie.nl en de lunchroom Experiment Delft is alle werkdagen geopend van 10-17 uur zie www.experimentdelft.nl.Er zijn natuurlijk ook evenementen en het festivalseizoen komt eraan! Het actuele culturele programma vind je op www.lijmencultuur.nl.