Delft vanuit het noorden, circa 1830. (afbeelding: Archief Delft)
Delft vanuit het noorden, circa 1830. (afbeelding: Archief Delft)

Gerrit Verhoeven geeft lezing over ‘Delft en zijn ommeland’

cultuur

Gerrit Verhoeven geeft donderdag 27 oktober vanaf 20.00 uur op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een lezing over Delft en zijn ommeland - tot elkaar veroordeeld?

De bijeenkomst vindt plaats in de Hoornbloem aan het Kon. Julianaplein in Den Hoorn.

Eind 2015 publiceerde Gerrit Verhoeven De derde stad van Holland. Geschiedenis van Delft tot 1795. Voorpublicaties hiervan verschenen maandelijks in de krant Delft op Zondag.

Het schrijven van een geschiedenis van een stad is niet mogelijk zonder daar de geschiedenis van het platteland bij te betrekken. Simpelweg omdat een stad niet kan bestaan zonder ommeland. De stad heeft mensen en producten uit de omgeving nodig. Omgekeerd maakt het platteland gebruik van de markt, de winkels en tal van andere voorzieningen die typisch zijn voor de stad.

Eeuwenlang was Delft het schijnbaar vanzelfsprekende centrum van Delfland: demografisch, economisch, politiek, juridisch, kerkelijk enzovoorts. In deze lezing laat de auteur zien hoe Delft en het omliggende platteland van elkaar afhankelijk waren, om niet te zeggen: tot elkaar veroordeeld, soms letterlijk.

De positie van Delft werd namelijk niet altijd en niet door iedereen klakkeloos aanvaard. Tal van smeuïge verhalen maken duidelijk dat het er soms hard aan toeging tussen burgers en buitenlui.