Supertrap in actie tijdens een optreden in de Bosuil in Weert, eerder dit jaar. Rechts (bij de microfoon) het Delftse bandlid Hein van den Broek. (foto: Antoine Bongers)
Supertrap in actie tijdens een optreden in de Bosuil in Weert, eerder dit jaar. Rechts (bij de microfoon) het Delftse bandlid Hein van den Broek. (foto: Antoine Bongers)

Hoogtepunt van Supertramp herleeft vrijdag tijdens optreden Supertrap

  cultuur

DELFT – Lijm & Cultuur viert komende tijd het 10-jarig jubileum. Dat gebeurt onder meer met een show van Supertramp-tributeband Supertrap, op vrijdag 30 september. Gitarist en zanger Harry van den Broek heeft er zin in.

Zijn liefde voor de band begon begin jaren '70. De toen nog 17-jarige scholier Harry hoorde die tijd voor het eerst de muziek van Supertramp. "Dat sloeg in als een bom", weet hij nog. "Ook door de thema's die in de muziek verwerkt zitten, zoals de Koude Oorlog, het geloof, macht en het afzetten tegen de gevestigde orde en machtshebbers van toen. Het bijzondere is dat die soms wat mystieke teksten nog steeds hartstikke actueel zijn, met leiders als Erdogan, Donald Trump en Putin, die veel in het nieuws zijn. Zelfs tijdens de Troonrede hoorde ik vanmiddag nog onderwerpen voorbijkomen waar Supertramp lang geleden al over zong."

Daarnaast is de muziek van Supertramp ook vooral heel mooi, vindt Harry van den Broek, die in de muziekwereld bekend is onder zijn artiestennaam 'Hein' van den Broek. Hein speelde door de jaren heen in meerdere bands, maar was er nooit zo happig op om muziek van anderen te spelen. "Ik maakte liever eigen muziek, dat is toch het leukste." Hoewel groot fan, moest hij toch even nadenken toen hem werd gevraagd in deze Supertramp-tributeband te spelen. Hij was er echter gauw uit. "Want Supertrap is een mooie groep van leuke mensen en goede muzikanten. En ondanks het feit dat we muziek van anderen spelen, kan ik er m'n creativiteit goed in kwijt." Bovendien: "Bij mensen die van Supertramp houden, zit de muziek echt diep. Dat is, tijdens onze optredens, mooi om te zien en te ervaren."

Boeien
Muziek van Supertramp bleef ook Hein van den Broek boeien, al vanaf het moment dat hij het voor 't eerst hoorde. "Inmiddels ben ik al een beetje een oude man. Maar toen die platen net uitkwamen was ik jong en ik verslond ze. Ik draaide ze soms wel tien, twintig keer achter elkaar. Mijn kinderen zijn ook heel muzikaal, maar de nieuwe generatie luistert anders naar muziek. Veel vluchtiger. Ze luisteren een nummer vaak niet eens af." Daarbij komt dat er vroeger meer moeite voor moest worden gedaan. Geen twee muisklikken op Youtube, maar twee weken tomaten plukken of kranten lopen, weet de 58-jarige muzikant, die inmiddels alweer dertig jaar bij het Hoogheemraadschap van Delfland werkt. "Maar vervolgens vrat je die platen bijna letterlijk op."

Bij Lijm & Cultuur speelt Supertrap vrijdag 30 september tussen 20.30 en 23.30 uur de beroemde Live in Paris-show van hun muzikale helden. "Dit concert, dat op een dubbel elpee en later op dvd is verschenen, wordt wel als hun hoogtepunt gezien. Ze speelden hun beste en bekendste nummers, zoals School, Breakfast in America en de Logical Song." Het optreden gaat vrijdag gepaard met een fraaie lichtshow en bij de nummers passende videobeelden. "We hebben er hartstikke veel zin, niet alleen leuk voor liefhebbers van Supertramp, maar ook voor muziekliefhebbers in het algemeen. Iedereen kent de muziek van Supertramp wel." Zie voor meer informatie en kaartverkoop www.lijmencultuur.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1