Lex Bekkernes heeft Gilles de la Tourette en kan drummen als de beste.
Lex Bekkernes heeft Gilles de la Tourette en kan drummen als de beste.

Symphonic Rock Show bij Lijm & Cultuur

cultuur

DELFT - Muziekliefhebbers die dol zijn op de muziek van Pink Floyd, Genesis, Supertramp, Camel, Yes, Alquin en Solution kunnen ook in Delft genieten van de Symphonic Rock Night.

De eenmalige show op 9 april in Zoetermeer is al maanden uitverkocht, maar de try-out en generale repetitie is op vrijdag 1 april vanaf 20.30 uur te zien in de grote zaal van Lijm & Cultuur.
Tussen Delftse topmuzikanten als Ferdinand Bakker van Alquin, Peter Chattelin van Pink Project, Henk Koorn van Hallo Venray, Polle Eduard van Tee Set en organisator/drummer Luuk Braun, is Lex Bekkernens straks misschien wel de meest bijzondere. Hij lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Maar als hij drumt, heeft hij nergens last van.Na het tv-programma 'Tourette on Tour' was de 26-jarige Bekkernens nog te zien in het tv-programma RTL Late Night van Humberto Tan. Daar legde hij uit hoe muziek maken hem helpt het leed van zijn handicap te verzachten. "Rond mijn tiende jaar is bij mij Gilles de la Tourette geconstateerd, na veel tics en dwangmatigheden", vertelt hij. "In mijn pubertijd verergerden de klachten; vocale tics, stemmingswisselingen, dwanggedachten, depressies en faalangst."

Ei van Columbus
Het ei van Columbus bleek het maken van muziek. "Na diverse ervaringen met het spelen in bandjes doorliep ik in 2013 een cursus muzikaal ondernemerschap. Ook begon ik met lotgenotencontact, omdat ik mijn Tourette niet langer wilde ontkennen en op eigen houtje bestrijden. Dat bracht me ook in contact met 'Tourette on Tour', over het leven van mensen met Tourette en hun passie voor muziek."
In dat tv-programma was te zien dat muziek maken tot gevolg heeft dat de bij iedereen wel bekende Tourette-tics' en scheldwoorden dan amper meer voorkomen. Bekkernens: "Het heeft mij de knoop doen doorhakken: muziek is mijn pad. Want ondertussen zit ik al jaren in een Wajong-uitkering en verlang ik naar financiële zelfstandigheid. Ik hoop nu werk te kunnen vinden in de muziekindustrie, als componist, instrumentalist en sessiemuzikant en ben al druk bezig met studio-opnamen."
Lex Bekkernens toont zich razend enthousiast dat hij mag meedoen aan de Symphonic Rock Night op 1 april in Delft en 9 april in Zoetermeer. "Een avond waarin we het geweldigste muziekgenre de eer geven die het verdient. Ik kijk er al maanden naar uit. Een hele eer ook om samen te mogen werken met gerenommeerde progmuzikanten en Genesis te mogen coveren, de favoriete band van mij en mijn ouders. Via hen groeide ik op met symfonische rockmuziek. Vooral het album Dust and Dreams van Camel is me met de paplepel ingegoten en heeft een diepe indruk op me achtergelaten."

Kaartverkoop try-out

De Symphonic Rock Night van zaterdag 9 april in De Boerderij in Zoetermeer is al maanden stijf uitverkocht. Er zijn voor de try-out van vrijdag 1 april in de grote zaal van Lijm & Cultuur in Delft nog wel kaarten. Die kosten 13 euro en zijn (+ 1 euro fee) in Delft te koop bij Velvet Music aan de Voldersgracht 3 en Tabak Piet de Vries aan de Nassaulaan 6. Of via www.symphonicrocknight.nl of 06-23643220. Aan de zaal betaal je, mits voorradig 15 euro.