Bij World Art Delft is komende tijd genoeg bijzonders te zien en te beleven.
Bij World Art Delft is komende tijd genoeg bijzonders te zien en te beleven.

World Art Delft toont kunst van 43 kunstenaars, die werkten op basis van één haiku

cultuur

Bij World Art Delft aan de Rotterdamseweg wordt zondag 6 maart om 15.00 uur een nieuwe tentoonstelling geopend. Het is het negende project over poëzie en beelden kunst, met dit keer aandacht voor de Japanse dichtkunst, vooral de haiku.

"Het is een heel mooi project", legt Paula Kouwenhoven van World Art Delft uit. "We hebben 43 kunstenaars uit binnen- en buitenland een haiku gestuurd. Op basis daarvan hebben ze allemaal een kunstwerk gemaakt." Die insteek heeft een bijzondere reeks kunstwerken opgeleverd, kan Kouwenhoven alvast verklappen. Het varieert van beelden tot schilderkunst en van bewegende objecten tot wandobjecten."
De haiku is een vorm van poëzie in drie regels, telkens met een schema van 5-7-5 lettergrepen. Vaak wordt hierin vanuit een zen-inspiratie een observatie van de wereld beschreven, meer specifiek van de natuur. World Art Delft heeft onderstaande haiku van Matsuo Bashõ voorgelegd aan de beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland:

langs weidse velden
en in de rug bevroren
sluipt schaduw voorbij

"We proberen altijd wel iets te vinden dat bij ons past", verklaart Kouwenhoven. Dat is ook nu gebeurd. "Wij liggen hier natuurlijk op een rustige plek, midden in prachtige natuur."
Een ander onderdeel van de tentoonstelling is programma dat speciaal voor kinderen en jongeren is ontworpen: 'Hai Koe'. Zij kunnen hier de wereld van poëzie en beeldende kunst op een creatieve en eigenzinnige manier leren beleven. Ze wandelen eerst twee uur door de natuur en zullen daarna zelf een haiku schrijven. Ook volwassenen mogen uiteraard een poging wagen.
De officiële opening van het project vindt plaats op zondag 6 maart om 15.00 uur in de galerie op de Rotterdamseweg 205 in Delft. Daarna is het dagelijks van 13.00 uur tot 17.00 uur en nog tot en met 29 mei te zien. Als afsluiting is op zondag 29 mei vanaf 15.00 uur een Dag van de Poëzie, waarbij publiek door de beeldentuin trekt en op onverwachte plekken een dichter tegenkomt.