Marjan op de bouwplek waar het nieuwe Filmhuis wordt gerealiseerd. (Foto: Gerda Hanemaaijer).
Marjan op de bouwplek waar het nieuwe Filmhuis wordt gerealiseerd. (Foto: Gerda Hanemaaijer).

Passie met een Gouden Rand: Marjan Halverhout

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT- Marjan Halverhout (68) is sinds januari 2021 met pensioen, maar de voormalig HR adviseur bij de TU Delft is sindsdien geenszins achter de geraniums gaan zitten. Sterker nog: na eerst een half jaar van bezinning, kijken en ijken, heeft ze de ideale combi in het vrijwilligerswerk gevonden. 

Door Rianne Dekker

“Ik sta achter de bar, werk in de zorg, en doe werk op bestuurlijk niveau, wat mijn intellect uitdaagt”, zo vat ze kort samen wat ze betekent voor respectievelijk Filmhuis Lumen, het Hospice en de Bewoners vereniging Heel Tanthof Delft (BHTD). De nieuwsgierigheid is gewekt, dus tijd om één en ander uit te diepen.

Filmhuis Lumen
Marjan was sowieso altijd al een enthousiast bezoekster van Filmhuis Lumen. “Voor mijn interesse in bijzondere films was dit de “place to be””, zo verklaart ze. Op deze favoriete stek is ze bar- en kassa medewerker geworden. “Lekker biertjes tappen en koffie schenken in een leuke sfeer en even iets heel anders doen dan ik gewend was. Ik draai drie avonddiensten per maand, van kwart over 6 tot 1 u. ’s nachts. Dan fiets ik naar huis en lig om half 2 in bed. Het is leuk om te doen, je ontmoet blije mensen en vrienden en bekenden. Als die me vragen: “Hé, wat doe jij hier?”, antwoord ik met: “Je ziet het, ik tap je biertje!” Bovendien ben ik op deze manier nog meer verbonden met de filmwereld.”
Marjan, die naar eigen zeggen houdt van nieuwe dingen, kan wat dat betreft haar hart ophalen als Filmhuis Lumen in de zomer van 2025 verhuist naar Nieuw Delft. “Het is nu nog een bouwplaats maar eenmaal gerealiseerd, zie ik dit als een mooie kans voor het Filmhuis om nog meer te betekenen. De capaciteit gaat van twee naar vier zalen en dit betekent een groter aanbod. Desalniettemin blijft het een intiem gebeuren, het wordt geen mega-bios of Pathé-achtige situatie.”

Hospice
Bij Marjan, die als 17-jarige in de ziekenverzorging ging tot ze zich later liet omscholen tot HR-functionaris, “zit de zorg nog in de basis en gaat ook nooit weg.” Dit blijkt uit haar werk in het hospice. “Ik las ooit een oproep in een advertentie: “Wie helpt het hospice de zomer door?” Het sprak me aan maar ik twijfelde ook. Het is tenslotte een bijzondere plek, waar niet de meest vrolijke situaties zich voordoen. Ik vroeg me af of ik dit nou wilde gaan opzoeken. Ik heb dat wel gedaan onder het motto: het mes snijdt aan twee kanten. Ik help hen en zij helpen mij door te laten zien hoe dat daar nou werkt. En ik ben er nog steeds!”
Marjan noemt het werk bij het hospice “maatwerk in de zorg in optima forma”. “Men staat er ten dienste van de bewoner en levert de grootst mogelijke zorg op de weg naar het afscheid van het leven. Je geeft veel, maar ontvangt ook veel. Je leert veel over het leven en hoe om te gaan met afscheid. Ik heb nu de leeftijd van 68 en dat brengt je in een andere modus. Die van: “ik heb het grootste deel achter me, hoe bereid ik me voor op het vertrek?” Ik ben daar wel mee bezig, want ik realiseer me ook: “Oeps, ik kan ook ziek worden!”

Bewoners vereniging
In haar werk als HR adviseur is Marjan altijd gewend geweest om te verbinden, op te zoeken, vergaderen en te leiden. In haar bestuurlijke functie voor de BHTD doet ze eigenlijk niet anders. “Ik onderhoud samen met de voorzitter contacten met externe partijen als bijvoorbeeld de gemeente. Hiermee zijn we momenteel in gesprek over toekomstige nieuwbouwwoningen voor senioren in Tanthof. Maar ik interview ook mensen uit de wijk om hen in het zonnetje te zetten. Of houd me bezig met welke sociale activiteiten er ingezet kunnen worden ter bestrijding van eenzaamheid. De BHTD heeft als hoofdfunctie het bevorderen van de bewoners participatie in de wijk.”

Wens doen
Marjan ervaart naast haar vrijwilligerswerk zelfs nog ruimte voor haar persoonlijke leven en haar samengestelde gezin.
Voor alle drie haar vrijwilligers locaties heeft Marjan een afzonderlijke wens. “Dat Lumen succesvol gaat lopen op de nieuwe locatie, dat het Hospice een nieuwe locatie met buitentuin kan krijgen in Delft, en dat de sociale samenhang in de wijk nog meer verbetert!”