In de afgelopen 13 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. (Foto: PR)
In de afgelopen 13 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. (Foto: PR) Foto:

Delft Fringe Festival: het talent van de toekomst hier nu al op de planken

Algemeen

DELFT - Van 31 mei tot en met 11 juni staat Delft weer in het teken van het Delft Fringe Festival. 29 jonge theatermakers staan te popelen om hun werk aan het publiek te laten zien. De officiële kaartverkoop start op maandag 1 mei.

Het rijke aanbod, in totaal waren er meer dan driehonderd aanmeldingen, maakt festivaldirecteur Roel Funcken blij en toch ook een beetje verdrietig tegelijk: “Het laat zien hoeveel talent er is, en hoeveel animo. Maar het toont anderzijds ook dat er een groot tekort is aan speelplekken voor jonge makers. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat het al 12 jaar lukt om zo’n belangrijk podium te bieden aan deze talenten in Nederland.” Aan de kwaliteit van het aanbod ligt het niet, meent Funcken: “We hadden dit jaar enorme moeite om uit al dat moois weer een afgewogen en veelzijdige selectie te maken.”

Locaties
Dans, theater, cabaret, muziek, muziektheater, fysiek theater, familie, live art en circus; deze twaalfde festivaleditie biedt het allemaal, en dat op maar liefst 28 prachtige, vaak verrassende locaties in Delft, zoals Sigarenfabriek, de Hortus Botanicus, de Delftse Molen en Royal Delft en nieuwe locaties, waaronder Het Voorhuis, ZOETMULDER Architecten, NP50 en twee indrukwekkende serres van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De feestelijke opening is op 31 mei in Theater de Veste.

Jonge makers
In de afgelopen 13 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. Het festival biedt hen een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals, en de aandacht te trekken van impresariaten en scouts. Er is een publieksprijs te winnen en de festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Inmiddels is het traditie dat de winnaar van het voorgaande jaar ook dit jaar weer op het podium staat. Vorig jaar won danser en choreograaf Niek Wagenaar de publieksprijs. Dit jaar kaart hij met zijn nieuwe voorstelling ‘After All’ de zorgen om de klimaatverandering en alle gevolgen van dien aan.

Tours
Om de beleving compleet te maken is het ook mogelijk om een Fringe Tour te boeken. Dit jaar kun je kiezen uit een indrukwekkende verzameling van tourgidsen, zoals cabaretier Pieter Jouke, journalist Marco Dreijer van De Cultuurvlogger of kunstenaar Tijn Noordenbos. Om iedereen van het festival te kunnen laten genieten, heeft de organisatie besloten de prijs van de toegangskaarten niet te verhogen. Deze blijft €7,50 per voorstelling. De kaartverkoop start op 1 mei via de website www.delftfringefestival.nl. Hier is ook de laatste festivalinformatie te vinden.