Afbeelding
Foto: PR

Elf dagen lang ruim baan voor opkomend talent

cultuur

Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni staat de historische binnenstad van Delft in het teken van de achtste editie van het Delft Fringe Festival.

Op ruim 21 locaties spelen 55 opkomende podiumkunstenaars 400 voorstellingen in 11 dagen. Het Delft Fringe Festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Nederland.

Grote diversiteit
"We zien dat steeds meer ambitieus opkomend talent ons weet te vinden", vertelt Roel Funcken, directeur van het Delft Fringe Festival. "Fringe betekent rafelrand en wij zijn op zoek naar theatermakers die zich aan rafelranden van de professionele podiumkunsten bevinden. Onbekend, maar wel bemind." De programmering van het festival kent een grote diversiteit aan podiumkunstenaars en genres. Dit jaar verwelkomt het festival 4 cabaretvoorstellingen, 2 opera's, 2 circusacts, 3 live-art performances, 5 kleinkunst-voorstellingen, 7 muziektheatervoorstellingen, 9 dansvoorstellingen, 9 theatervoorstellingen, 9 muzikanten en bands en tot slot 4 familievoorstellingen.

Talent van de toekomst
De bezoekers van het Delft Fringe Festival zitten niet op het pluche in het theater, maar beleven de voorstellingen door het talent van de toekomst dicht op de huid van de artiest. De voorstellingen vinden plaats op spannende en onverwachte locaties in Delft. Zoals de sfeervolle ruimte in het oudste café van Delft, Bierhuis de Klomp. Of onder de wieken van de Delftse molen de Roos, die als enige de vernieuwing van het Centraal Station Delft heeft overleefd. Maar ook intieme particuliere locaties, zoals een oude karakteristieke schuur, die wordt beheerd door de 90-jarige Jan, is één van deze spannende locaties.

Onverwachts
In 2016 en 2017 deed Jasper Smit mee aan het Delft Fringe Festival: 'Het Delft Fringe Festival 2016 was mega-belangrijk! Ik kwam uit de Camerettentournee en ik wist het even niet meer. Ik was al achttien jaar op weg om cabaretier te zijn. Nu mócht ik eindelijk alle theaters af en wilde ik niet meer! Zonder aanwijsbare reden!' verklaart Smit, die op zijn veertiende zijn eerste liedje schreef. De intieme locaties van het Delft Fringe Festival brachten het enthousiasme terug. 'Ik kon het publiek in de ogen kijken, er gebeurde altijd wel iets onverwachts, en elk optreden was uniek. Ik zag mijn geschaafde en geschuurde liedjes aankomen bij de mensen vlak voor me, en als dat niet gebeurde koos ik een ander nummer om ze te pakken. Toen wist ik het opeens: dít is waarom ik liedjes maak.' Hij voegt eraan toe: 'Ik heb inmiddels ontdekt dat het helemaal niet onmogelijk is om die sfeer ook in een theater te maken, maar het Delft Fringe Festival was keihard nodig om mij dat te laten zien.'

Verrassend betaalbaar
De voorstellingen op het Delft Fringe Festival duren maximaal dertig minuten, waardoor je als bezoeker vier voorstellingen op één avond kunt bezoeken. Dat is verrassend betaalbaar! Voor € 7,50 geniet je van één spraakmakende voorstelling. En koop je het Delft Fringe Festivalbandje, dan ontvang je maar liefst € 2,50 korting op elke voorstelling die je bezoekt. Zo geniet je van een compleet avondje uit voor slechts € 22,50.

Programmering

Cabaret
De Rode Horde
Lisa Ostermann
Rake Klappen

Circus
Camille Paycha
Ralph Öllinger

Familietheater
Christiaan Mariman (Kopland)
Jehee Vertelt
Lotte Boonstra
Sjors en Ruud Theatermakers

Kleinkunst
Bovenste Knoopje Open
Hun
Jochem Nooyen
Marij en Kornelis
Sanne Schuhmacher

Live-art
Anne Leijdekkers
Ingrid Verweijen
Rubén Sánchez & Alice

Dans
Chronos
Dance Company The Kitchen
Fysiek theatergroep ENSO
LucyONES
NEON
NEVA
Panama Pictures Shura
Spikey Lee the Company

Muziek
Agathe Ensemble
Annemarie Brijder
Danibal
DOT Quartet
Hulsman & Toh
KOOSJE & NINA
V I E R
Van Bezemwijk

Muziektheater
Aubrey Snell en Lineke Lever
Buro Nieuw Perspectief
Joshua Aaron
Pauline ten Böhmer en Alante
Siebe Palmen
Sophie Stravens
Stefanie Huysmans en Hester -1

Opera

Sassy.
Yannick Verweij, Kenza Koutchoukali, Jan-Peter de Graaf, Edna Azulay, Loden Rietveld, Marie-Anne Faustinelli, Jikke van der Velde, Annemieke Breunesse, Vincent Martig, Cody Takács

Toneel
Barbara
De Gestampte Meisjes
De zusjes van
Fadua El Akchaoui
Isabella Chapel
Kiki & Charles Margriet Kim Nguyen, Emma Miriam Berentsen
MATROSE
Theater De Makkers
Tim Schouten


Met ruim 13.000 bezoekers in 2017 is het Delft Fringe Festival de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers.