Afbeelding
Foto: Koos Bommelé

Dodenherdenking in Delft

Algemeen

DELFT - Op donderdag 4 mei herdenken we de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sinds die tijd. Op meerdere locaties in Delft vinden herdenkingen plaats. Hieronder zetten wij de verschillende locaties op een rij.

Indiëmonument, Sint Agathaplein 
De herdenking wordt hier gehouden ter ere van de gesneuvelde oud-Indië-strijders. Om 13.30 uur wordt iedereen ontvangen in stadscafé BAR/BAAR. Vanaf daar volgt om 13.45 een stille tocht naar het monument, waar burgemeester Marja van Bijsterveldt een toespraak zal houden. Daarna zullen de kransleggingen plaatsvinden en rond 14.15 is de ceremonie afgelopen.

Algemene Begraafplaats Jaffa, Jaffalaan
Op de algemene begraafplaats Jaffa wordt stilgestaan bij iedereen die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. Het monument aldaar bevat de namen van de in de eerste meidagen van 1940 gesneuvelde strijders in Delft. Om 16.00 uur wordt iedereen ontvangen in de aula van begraafplaats Jaffa. Om 16.15 uur vindt de herdenking plaats, inclusief een toespraak van burgemeester Marja van Bijsterveldt. Ook vindt er een voordracht plaats van leerlingen van de Laurentius Praktijkschool en aansluitend een stille tocht langs oorlogsgraven en het monument. Rond 17.00 uur is de ceremonie afgelopen.

Nieuwe Kerk, Markt
In de Nieuwe Kerk vindt van 18.45 tot 19.00 uur een herdenkingsdienst plaats. Aansluitend is er traditiegetrouw een stille tocht van de Markt naar de Nieuwe Plantage. Hiermee herdenken we iedereen die in en buiten Nederland gesneuveld is voor het behoud en herstellen van de vrede. Rond 19.00 uur zal iedereen zich opstellen om vervolgens rond 19.30 uur te vertrekken.

Verzetsmonument, Nieuwe Plantage
Algemene herdenking voor allen die in en buiten Nederland gesneuveld is voor het behoud en herstellen van de vrede. Om 19.50 uur wordt iedereen verwacht voor de herdenking waarna om 20.00 uur iedereen twee minuten stil is, gevolgd door het Wilhelmus. Hierna zal burgemeester Marja van Bijsterveldt een toespraak houden, gevolg door kranslegging en defilé. Rond 20.45 is de ceremonie afgelopen.

Synagoge, Koornmarkt 12
Elk jaar vindt er een herdenking plaats in de synagoge. Meer informatie hierover is te vinden op de site www.synagogedelft.nl. Om 21.00 uur wordt iedereen verwacht voor de herdenkingsdienst, die rond 22.00 uur is afgelopen.

Voorstelling over Kamp Vught
In de aanloop naar de herdenkingsbijeenkomsten organiseert Synagoge Delft op 3 mei een muziektheatersessie over de oorlogsjaren in Kamp Vught. De voorstelling ‘Hoor de vrouwen zingen’ gaat over vier bijzondere gevangenen van het kamp. Deze voorstelling vindt plaats op woensdag 3 mei om 20:00 uur in de Synagoge Delft.

Vlag halfstok
Op 4 mei adviseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei om in Nederland de hele dag de vlag halfstok te hangen. Dit als blijk van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.