Dodenherdenking
Dodenherdenking

Dodenherdenking in Pijnacker en Nootdorp

Algemeen

DELFT - Zoals ieder jaar vindt op donderdag 4 mei de nationale dodenherdenking plaats. Door heel Nederland worden die dag de oorlogsslachtoffers herdacht door om 20.00 uur 2 minuten stil te zijn. Waarschijnlijk kennen veel mensen deze herdenking van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, maar ook in Pijnacker en Nootdorp worden de slachtoffers herdacht.

Pijnacker
Het thema van dit jaar is ‘leven met oorlog’. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. In Pijnacker zal er in de RK Joannes de Dooper kerk een herdenkingsdienst plaatsvinden van 19.00 uur tot 19.30 uur. Er zal tijdens deze herdenkingsdienst gezongen worden door het Cantores Amatores koor. Daarnaast zal wethouder Peter Hennevanger een herdenkingsrede houden. Om ongeveer 19.35 uur wordt er een stille tocht gehouden naar het monument in het Emmapark, onder begeleiding van Muziekvereniging Haaglanden. Bij het monument aangekomen zal er een erewacht staan van de Scouting Pijnacker en zal de muziek verzorgd worden door Muziekvereniging Excelsior Pijnacker. Om 20.00 uur zijn we uiteraard twee minuten stil, waarna het Wilhelmus wordt gezongen en een aantal sprekers aan het woord komt. Na de plechtigheid is het mogelijk een krans of bloemstuk neer te leggen.

Nootdorp
In Nootdorp zal er in de NH kerk om 19.15 uur een sfeervolle plechtigheid plaatsvinden, waarbij muziekstukken gespeeld en gezongen zullen worden door Kees Balm, Close2U en Harmonie Nootdorp. Aansluitend volgt er om 19.45 uur een wandeling naar het monument naast het Raadhuis. Hier zal een erewacht gevormd worden door een delegatie van Commandovereniging Zuid-Holland. De muziekstukken zullen gespeeld worden door Harmonie Nootdorp en er worden bloemen uitgereikt door de Scouting Nootdorp, die belangstellenden later bij het monument kunnen neerleggen. Ook worden er een aantal kransen gelegd, onder andere door de burgemeester en raadslid Karin Zwart-Verschoor. Om 20.00 worden de twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus gezongen wordt en belangstellenden bloemen kunnen neerleggen bij het monument.

Wegafsluitingen
Er zijn op donderdag 4 mei meerdere wegafsluitingen tussen 19.15 uur en 20.20 uur. In Pijnacker vind je deze wegafsluitingen bij de kruising Oostlaan/Vlielandselaan en de rotonde Westlaan/Oostlaan. In Nootdorp vind je deze bij ingang van de Dorpsstraat.