Het Kleed van Delft werd onthuld door Alina en Khalid, die ook meeweefden (Foto: Esther de Cuijper)
Het Kleed van Delft werd onthuld door Alina en Khalid, die ook meeweefden (Foto: Esther de Cuijper)

Woord & Draad geeft Kleed van Delft aan stad

Algemeen

DELFT - De afgelopen maanden weefden 60 Delftenaren onder begeleiding van kunstenaar Bart Gorter het Kleed van Delft. Elk weefde een eigen stuk stof of kleding in. Het resultaat is een meterslang kleed vol verhalen en herinneringen, dat zaterdag 18 maart te zien was in de expositie van stadsproject Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft. 

Woord & Draad gaf het kleed cadeau aan de stad. Het werd in ontvangst genomen door wethouder Maaike Zwart en museumdirecteur Janelle Moerman. “Prachtig om de samenwerking tussen zoveel Delftenaren en Delftse organisaties samen te zien komen in dit Kleed”, aldus wethouder Zwart. “Het gegeven dat Delft in de 17e eeuw een bloeiende tapijtindustrie kende geeft het kleed een extra betekenis.” Museum Prinsenhof Delft, Stichting Delfts Peil, Wethouder Zwart, artistiek leider Marjet Moerman en weefkunstenaar Bart Gorter ondertekenden ten overstaan van het publiek het certificaat van overdracht: “Het is altijd weer spannend om een nieuw object toe te voegen aan je collectie”, aldus directeur Moerman.

Het Kleed van Delft is onderdeel van het stadsproject Woord & Draad dat persoonlijke verhalen van Delftenaren verweeft met hun liefde voor textiel. Honderden Delftenaren hebben sinds september 2022 meegewerkt aan dit bijzondere community art project. Naast het Kleed van Delft was er in de expositie van zaterdag nog veel meer te zien: de Textielstad, de Delftse Kleden, de Jas van Delft en de Jurk van Delft. ‘s Avonds was er een theatertour door het museum, waarin de verhalen achter het textiel tot leven kwamen. In verschillende ruimtes in het museum werd gezongen, vertelt, muziek en theater gespeeld. 

Het project wordt zo goed ontvangen in de stad, dat er nog een toegift wordt gegeven. Tot en met 20 april zijn het Kleed van Delft en de Textielstad nog te bewonderen in OPEN.