Vrijwilligers van Voedselbank Delft delen kerstpakketten uit
Vrijwilligers van Voedselbank Delft delen kerstpakketten uit Foto: KOOS BOMMELE

Speelgoedbank en Voedselbank zorgen met Kerst voor extraatje

Algemeen

DELFT - Niet voor iedereen is de decembermaand een feestelijke periode, zoals bijvoorbeeld voor mensen die het niet zo breed hebben. Een uitgebreid kerstdiner op tafel zetten of cadeautjes onder de kerstboom voor de kinderen kan niet iedereen bekostigen. De Voedselbank Delft en Speelgoedbank Delft zetten zich in om dit toch zo goed mogelijk waar te kunnen maken.

Door Cheyenne Toetenel

Aan alle klanten van de Voedselbank is deze week een kerstpakket in feestelijke doos uitgereikt, naast het normale pakket dat ze wekelijks ontvangen. “Door schenkingen kunnen we ook extra kippenpoten meeleveren en is er aan het eind van het jaar voor iedereen een zak met verse oliebollen”, vertelt Peter Vogelaar, voorzitter van Voedselbank Delft. “Er zijn diverse inzamelingen bij supermarkten gehouden, waardoor we veel houdbare producten hebben ontvangen. Daarbij helpen ook de schenkingen die we krijgen. We hebben veel 190 euro bedragen binnengekregen van mensen die hun energiebijdrage aan ons overmaken. Daarnaast zijn er kerken en bedrijven die ons geld schenken. En dat is ook nodig, want het aantal pakketten dat wij elke week maken stijgt snel. In het begin van 2022 zaten we net boven de 300 en nu naderen we de 450. Daarmee helpen we zo’n 1100 mensen.” 

Wisselend jaar
Het was een sterk wisselend jaar voor de Voedselbank. “Het begon goed omdat alle Coronamaatregelen versoepeld werden, maar al snel werden we geconfronteerd met de oorlog in Oekraïne”, vertelt Peter. “Vanaf de eerste dag hebben wij mensen uit Oekraïne van voedsel voorzien, tot het moment dat de gemeente daarvoor de zorg had geregeld. Daarna zagen we de effecten van de hoge energieprijzen en de hoge inflatie op de boodschappen, die ertoe leidden dat de hoeveelheid mensen die we helpen met zo’n 50 procent is gegroeid. Zorgelijk is daarbij dat het percentage kinderen toeneemt. We zijn wel blij dat de Delftse samenleving ons zo geweldig steunt. In de eerste plaats natuurlijk door zich als vrijwilliger aan te melden, maar ook door de steun in geld en goederen.” Het doel van de Voedselbank in 2023 is om, ook al neemt de vraag verder toe, ervoor te zorgen dat er elke week een pakket voor de klanten klaarstaat van goede kwaliteit en met veel verse producten. “Onze wensen zijn dat het aantal klanten weer kan dalen, omdat mensen weer op eigen benen kunnen staan. En dat Delft ons ook in de toekomst op welke manier dan ook blijft steunen.”

Speelgoed
Voor gezinnen die onder de armoedegrens leven is het vaak niet mogelijk om voor hun kinderen goed speelgoed te kopen. De Speelgoedbank wil ze daarbij helpen. Dat doet de stichting het hele jaar door, maar in aanloop naar Kerst doen ze nog nét even iets extra. Neem de HEMA Kerstboomactie: “Deze actie hebben we dit jaar weer samen met Happy Kidscare uitgevoerd”, vertelt Hans Nieuwpoort van Stichting Speelgoedbank Delft. “We hebben meer dan duizend cadeaus voor uit huis geplaatste kinderen opgehaald. Ook kinderopvang ZON deed dit jaar mee met een prachtige opbrengst.” De cadeaus zijn dinsdag gebracht naar diverse kindertehuizen. Afgelopen woensdag zijn eveneens speelgoedpakketten bezorgd bij gezinnen via Delft voor Elkaar. “Via de gemeente zijn mensen in de bijstand uitgenodigd om naar de Speelgoedbank te komen of een speelgoedpakket aan te vragen voor Kerst.” Ook aan Oekraïense kinderen is gedacht. “Samen met medewerkers van de gemeente hebben wij speelgoedpakketten geleverd aan Oekraïense kinderen in de opvanglocaties Marcushof en Stefanna. In de Vierhovenkerk is een speciale bingoavond georganiseerd, ondersteund met speelgoed speciaal voor Oekraïense kinderen.” Overigens organiseert Henny Melis ieder kwartaal in de Vierhovenkerk voor wel honderd kinderen uit Eritrea en Syrië een ‘speelgoedbuffettafel’ met speelgoed van de Speelgoedbank.
Om al die decemberacties mogelijk te maken, zijn flink wat donaties gedaan. “Donaties van gebruikt speelgoed  zijn onder meer binnengekomen via de Eglantier, Springwijs en het Grotius College. We hebben nieuwe spellen gekregen van Plukkebol, samen met de Spellenwinkel.nl. Nieuw speelgoed verkregen wij ook door Prowareness/Waada, Emerson en ALL SEAS. De Speelgoedbank kreeg bovendien een mooie cheque, bijeengebracht door de Santa Run van de Delftse Rotary clubs. Rotary Delft is ook zeer betrokken en komt graag helpen met bijvoorbeeld het inpakken van cadeaus. Hieraan helpen ook studenten van Sint Jansbrug mee. De spontane acties die ontstaan in Delft zijn echt hartverwarmend.”

Vooral doorgaan
2022 was voor Speelgoedbank Delft het eerste volledige kalenderjaar. “We hebben meer dan 3000 kinderen van speelgoed kunnen voorzien. Dit alles is mogelijk gemaakt dankzij vrijwilligers. Steeds meer maatschappelijke organisaties weten ons te vinden.” De verwachtingen voor 2023? “Doorgaan zoals we in 2022 hebben gedaan, waarbij we nog meer mensen willen betrekken bij acties. Uiteindelijk willen wij zoveel mogelijk kinderen in de doelgroep bereiken.”

Dertig van de zestig vrijwilligers van de Speelgoedbank. Zij hebben de afgelopen week flink wat kerstcadeaus langsgebracht bij kindertehuizen en Delftse families.