<p>Hans, Mo&iuml;sy&agrave;h en Piet bij de Speelgoedbank (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Hans, Moïsyàh en Piet bij de Speelgoedbank (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een gouden rand: Piet Reedijk en Hans Nieuwpoort

DELFT - Alle kinderen willen spelen, maar het hebben van speelgoed is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Speelgoedbank Delft wil goed speelgoed bereikbaar maken voor alle kinderen. Vrijwilligers Hans Nieuwpoort en Piet Reedijk vertellen meer over deze ‘speelgoedwinkel zonder kassa’.

Door Cheyenne Toetenel

Speelgoedbank Delft is een initiatief van netwerkorganisatie Kiwanisclub Delfts Blauw, waar ook Hans en Piet aan verbonden zijn. Op vele manieren dragen de vrijwilligers van Kiwanis bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Het idee om een Delftse speelgoedbank te starten, werd geïntroduceerd tijdens een van de vergaderingen van de organisatie. “Ron Naaborg en ik gaven meteen aan dat wij graag met dit initiatief aan de slag wilden”, vertelt Piet. “Hans had er ook een goed gevoel bij en is bij ons ingestapt.” Oktober 2020 startten de heren met de voorbereidingen. Vanaf december zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht gekomen. “We zijn in contact gekomen met Fonds 1818, Stalpaert van der Wiele en de gemeente Delft. Mede dankzij hun steun hebben we dit initiatief binnen een maand kunnen uitwerken. Delftstede heeft ons een fijne ruimte geboden, die we de eerste drie maanden gratis huren. Daarnaast hebben we veel spullen gedoneerd gekregen. Verhuisbedrijf Van Buuren is een actie gestart waarbij zij ‘speelgoededoelendozen’ uitdelen aan klanten, waar zij speelgoed in kunnen doen dat ze willen doneren. Vanuit Kiwanis Woerden hebben we ook flink wat volle dozen gekregen. Daar zijn wij ook heel blij mee. En dat het speelgoed een tweede leven krijgt, is ook nog eens duurzaam.”

Speelgoedbank Delft
Het team van de stichting Speelgoedbank Delft draait volledig op vrijwilligers en heeft als doel het opzetten en beheren van een speelgoedbank in Delft, door uitgifte van goed herbruikbaar speelgoed aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. “Voor gezinnen die onder de armoedegrens leven is het vaak te duur om voor hun kinderen goed speelgoed te kopen. De Speelgoedbank wil ze daarbij helpen, want ieder kind wil en heeft het recht om te spelen.” De Speelgoedbank richt zich op kinderen tot en met 12 jaar, die op dat moment afhankelijk zijn van de Voedselbank. “In Delft gaat het om 450 gezinnen met in totaal 500 kinderen in deze leeftijdscategorie. Al deze kinderen ontvangen rond hun verjaardag een speelgoedbon die twee maanden geldig blijf, om speelgoed op te halen bij onze Speelgoedbank. In onze ‘speelgoedwinkel zonder kassa’ kunnen zij dan samen met hun ouders speelgoed komen uitzoeken, wat vanaf 4 september iedere zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur mogelijk is. Ze mogen een groot cadeau, een klein cadeau, een boek uitzoeken en daarnaast ontvangen zij ook een leuke verrassing.” Vanaf januari wil de Speelgoedbank nog meer kinderen bereiken. “Vanaf dan willen we niet alleen de 500 kinderen van de Voedselbank bereiken, maar ook de 1250 kinderen uit bijstandsgezinnen. De gemeente Delft gaat ons helpen om deze kinderen te benaderen. Een volle tas met speelgoed zorgt voor blijdschap. We kunnen niet de wereld redden, maar denken wel dat we in Delft wat kunnen betekenen.”

Doneren
Speelgoedbank Delft heeft inmiddels aardig wat speelgoed voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar verzameld. Voor kinderen in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar blijft het momenteel nog wat achter. “Daar kunnen we de hulp van de lezers goed bij gebruiken. Vanaf 3 juli ontvangen we iedere zaterdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur met plezier goed en nagenoeg nieuw speelgoed. Uw speelgoed kunt u inleveren bij Delftstede, kamer 204 in de Phoenixstraat 66. We zoeken dus met name nog veel speelgoed voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar, maar ook goed speelgoed voor kinderen tot en met 6 jaar is welkom.” Om gericht speelgoed te kunnen kopen voor de oudere doelgroep is de Speelgoedbank Delft een doneeractie gestart. “Op deze manier kunnen ook mensen die zelf geen speelgoed hebben om te doneren, maar ons wel een warm hart toedragen, de kinderen van de Voedselbank en de kinderen in de bijstand steunen. Dat kan door de QR-code op onze website www.speelgoedbankdelft.nl te scannen, of door een bedrag over te maken op NL53 RABO 0365 7807 66 t.n.v. Stichting Speelgoedbank Delft. Alle beetjes zijn welkom!”

Meer berichten