BSSI-jongeren krijgen een podium in Theater de Veste (Foto: Isobe Shoichi)
BSSI-jongeren krijgen een podium in Theater de Veste (Foto: Isobe Shoichi)

Jongeren in het zonnetje gezet tijdens BASI Eindgala

Algemeen

DELFT - Zondag vond in Theater de Veste het BASI Eindgala van stichting CANIDREAM plaats, waarbij de BASI awards en de Social Innovator Award 2022 werden uitgereikt aan jongeren die een maatschappelijk project hebben uitgevoerd om een positief verschil te maken in hun directe omgeving. 

Door Cheyenne Toetenel

BASI is een programma vanuit CANIDREAM, waarin jongeren een talentontwikkelingsreis maken. De afgelopen zes maanden vond de tweede tranche plaats. “Circa 150 jongeren die BASI hebben afgerond hebben zich de afgelopen maanden keihard ingezet voor minimaal 80 uur”, vertelt Jim Jansen van CANIDREAM, tevens project- en productieleider van het Eindgala. “Voor hun eigen talentontwikkeling, maar ook voor een ander. Ze hebben de kennis en ervaring die ze hebben opgedaan tijdens het traject ingezet om iets tofs te organiseren en daarmee impact te creëren in hun eigen omgeving.” De 150 jongeren uit Delft, Den Haag, Groningen, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Rotterdam, Utrecht, Zoetermeer en Zoeterwoude hebben bijzondere trajecten doorlopen, waarin zij workshops over hun persoonlijke ontwikkeling hebben gevolgd, kennis hebben gemaakt met elkaar en verschillende inspirerende sectoren en organisaties, en een maatschappelijk project hebben uitgevoerd in hun eigen omgeving. “Ontwikkeling, community building en impact maken staan dus centraal binnen dit traject”, vertelt CANIDREAM-directeur Glenn Weisz. “Jongeren hebben zich stuk voor stuk bewezen en een enorme groei doorgemaakt. Dat verdient respect, wat ze krijgen door ze een podium te bieden in Theater de Veste.”

BASI Eindgala
Op 18 september kwamen jongeren uit het hele land naar Theater de Veste voor het BASI Eindgala, waar ze gedurende de dag in het zonnetje worden gezet als ‘social innovators’. “Dit is de tweede keer dat we zo’n gala organiseren”, vertelt Jim. “Dit jaar was het wel net even wat groter en uitgebreider, met nog meer jongeren en meer prijzen. Het vele gejuich vanuit de zaal geeft weer dat het echt een geslaagd gala was.” Tijdens het gala werden in de theaterzaal video’s vertoond van de projecten die in alle steden zijn georganiseerd door de BASI-jongeren. “BASI Den Haag heeft bijvoorbeeld geholpen bij de Invictus Games, Zoeterwoude heeft bezoekjes gebracht aan ouderen om eenzaamheid tegen te gaan, Leiden heeft een kledingmarkt georganiseerd voor de minderbedeelden, Delft heeft voor verbinding gezorgd bij jongeren tijdens een groots event en Utrecht heeft zich ingezet voor Afghaanse vluchtelingen en kleding en cadeautjes ingezameld voor mensen die gebruikmaken van de Voedselbank. Elk team ging naar huis met een BASI award. De hoofdprijs, de Social Innovator Award 2022 ter waarde van 400 euro, ging uiteindelijk naar Utrecht. Daarmee kunnen ze nog meer impact gaan maken in hun omgeving. Maar laten we vooropstellen dat we trots zijn op alle jongeren. Het zijn stuk voor stuk pareltjes die een enorme groei hebben doorgemaakt. Bovendien zijn ze een inspiratiebron voor anderen, en gaan ze van deelnemer naar ambassadeur. Ikzelf ben daar overigens ook een voorbeeld van, want CANIDREAM heeft mij de afgelopen jaren geweldige kansen geboden om mij te ontwikkelen. En kijk waar ik nu sta; ik krijg zoveel vertrouwen dat ik de regie van dit Eindgala op mij heb mogen nemen.” 

Samenwerking
Het gala is een krachtige samenwerking tussen stichting CANIDREAM en Theater de Veste, waarbij een culturele broedplek en een maatschappelijke organisatie de handen ineenslaan om jongeren vanuit het hele land te kunnen helpen in hun reis naar zelfontwikkeling. “Wij zijn enorm trots op deze samenwerking”, stelt Glenn. “We zijn samen in staat om jongeren te brengen naar plekken waar ze normaal niet zo snel komen. We laten ze hun horizon verbreden. Dat is de basis van talentontwikkeling. Het is belangrijk dat ze zich niet alleen thuis voelen in hun eigen flat of buurt, maar overal in hun stad, regio en land. Theater de Veste is ons dierbaar, omdat onze jongeren hier een podium krijgen. Dat zorgt bij de jongeren voor het gevoel dat dat wat zij de afgelopen maanden gedaan hebben echt gezien en gewaardeerd wordt. Niet alleen in hun eigen buurt, maar door iedereen.”

Trots
Marijtje Pronk, directeur van Theater de Veste, is andersom ook trots op de samenwerking met CANIDREAM. “Ons theater is van de hele stad, dus ook van de jongeren. Jongeren die op het podium staan vind ik een verrijking van het aanbod, want er worden fantastische dingen gedaan door de generatie van nu. Wat ik zo mooi vind aan CANIDREAM is dat zij het talent en de kracht van jongeren als uitgangspunt nemen. Want dat talent is er volop. Vooral op die leeftijd is het belangrijk dat er mensen om jou heen zijn die je coachen, supporten en uitdagen om dingen uit te proberen. Bij het BASI Eindgala komt het succes hiervan tot uiting. Hier gebeurt iets magisch, omdat je hier al die ruwe diamanten ziet samenkomen. En hun pure en bevlogen ideeën kunnen zeker óók een inspiratiebron zijn voor de oudere generatie.” Theater de Veste betrekt de jongeren bovendien ook meer bij reguliere voorstellingen. “Theaterbezoek kan je inspireren en helpen bij je visie en perspectieven op het leven. Daarom bieden we de jongeren van CANIDREAM bij regelmaat gratis tickets aan om jongeren op een laagdrempelige manier naar het theater te laten gaan.” Ook de komende jaren zetten beide organisaties de samenwerking graag voort, waaronder tijdens Keti Koti. “Het raakte mij dat dit afgelopen juni voor het eerst op zo’n grootse manier in Delft werd herdacht en gevierd en dat wij daar met ons theater iets in mochten betekenen. Wij kijken uit naar het vervolg.” 

Burgemeester
Ook burgemeester Marja van Bijsterveldt is blij met de samenwerking tussen het Theater de Veste en CANIDREAM. Zij was tijdens het Eindgala aanwezig om de jongeren toe te spreken. “Het is heel mooi dat jongeren via BASI de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Ze leren samenwerken en ontdekken wat hun talenten zijn en hoe zij deze kunnen gebruiken voor de maatschappij. Sommige jongeren vonden het zo leuk dat ze dóór willen gaan. Als vrijwilliger of als aspirant-teamcoach. Als sociaal vernieuwer. Dat is fantastisch. Ik dank CANIDREAM daarvoor en feliciteer de deelnemers met de afronding van BASI, hun maatschappelijke diensttijd. Dank voor jullie inzet en dank voor jullie enthousiasme. Wees er trots op!”