Zeker nu zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom om de gaten in te vullen bij verschillende vrijwilligersorganisaties
Zeker nu zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom om de gaten in te vullen bij verschillende vrijwilligersorganisaties

Word vrijwilliger via de vacaturebank van Delft voor Elkaar!

Algemeen

DELFT - Wil jij jezelf inzetten voor de samenleving, of heb je wat tijd over en wil je die uren nuttig besteden? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van Delft voor Elkaar. Zeker nu zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom om de gaten in te vullen bij verschillende vrijwilligersorganisaties.

Door Cheyenne Toetenel

“Je merkt nu dat er tekorten zijn aan vrijwilligers bij de vrijwilligersorganisaties”, aldus vrijwilligerscoördinator Frederike Schüller van Delft voor Elkaar. “In de coronatijd zijn veel mensen gestopt met hun vrijwilligerswerk en daarna zijn zij niet meer teruggegaan naar hun oude functie. Daarbij komen ook nog de economische toestanden en de tekorten op de arbeidsmarkt. Mensen stappen over op betaald werk nu er overal zoveel vraag is naar personeel. Dat is uiteraard goed, maar het betekent wel dat steeds vaker vrijwilligersfuncties niet langer worden vervuld. Mensen die iets voor de samenleving willen betekenen als vrijwilliger, langdurig of kortdurend, zijn dan ook meer dan welkom.” 

Meerwaarde
Zo’n vacaturebank voor vrijwilligers heeft een duidelijke meerwaarde voor de stad, stelt Frederike. “Het is fijn dat er een manier is waarop mensen die iets willen doen voor de Delftse samenleving, op één plek kunnen zoeken naar een vrijwilligersfunctie die bij ze past. Dankzij de vele vrijwilligersorganisaties is het mogelijk allerlei voorzieningen in stad in stand te houden. Het gaat dan onder meer om sportclubs, maatjesprojecten voor kwetsbare inwoners, hulp bij financiën, speel-o-theek, de dierenbescherming en het museum. Door je via de vacaturebank aan te melden als vrijwilliger bij één van de organisaties die om extra handjes vragen, help je hen om voorzieningen goed uit te voeren waar de stad en haar inwoners zoveel baat bij hebben.”

Vrijwilligerswerk
De vacaturebank werkt op twee manieren. Enerzijds kunnen vrijwilligersorganisaties zelf vacatures aanmaken en beheren op de website, die na controle van Frederike digitaal zichtbaar worden voor bezoekers. Anderzijds kunnen inwoners van Delft - de potentiële vrijwilligers - hier op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij hen past. “Om die zoektocht makkelijker te maken, kun je werken met filters”, legt Frederike uit. “Je kunt zoeken op trefwoorden en doelgroepen.” Denk aan een filter waarmee je zoekt naar een functie waarbij je werkt met mensen met een handicap, statushouders, jongeren of juist senioren. “Zo ga je filteren voor jezelf wat je aanspreekt.” 

Vacatures
Op de vacaturebank staan vacatures van Delft voor Elkaar zelf, maar vooral ook van veel organisaties die los staan van Delft voor Elkaar. “Momenteel staan er 98 vacatures online, van activiteitenbegeleider voor mensen met een beperking bij VTV tot ‘digimaatje’ bij Bibliotheek Oostland, en van vrijwilliger bij Odensehuis De Linde tot vrijwilliger in Museumhuis Van Meerten.” Je kunt één-op-één werken of in groepsverband en je kunt kiezen voor een vaste functie bij een organisatie waar je wekelijks een paar uurtjes doorbrengt, zoals het zijn van ‘maatje’ bij het Interkerkelijk Stadsdiakonaat Delft of taalhulp voor statushouders, maar ook voor een eenmalige functie, zoals bij Jazz Festival Delft of de Bieslanddagen. “Al deze opties vind je terug op de vacaturebank. Als je interesse hebt in een vrijwilligersfunctie, kun je je het beste aanmelden via de vacaturebank. Dan kan ik je helpen bij het zoeken naar een functie, indien gewenst. Als vrijwilligers in contact treden met een organisatie vindt er een gesprek plaats. Als dat van beide kanten lekker loopt en naar beider wens is, hebben we een match. Na een week of zes bel ik beide partijen na om te kijken of alles goed verloopt.”

Motivatie
Vrijwilliger worden doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. “De motivaties van vrijwilligers verschillen. Sommige mensen willen wat werkervaring opdoen of invulling geven aan hun vrije tijd, anderen willen nuttig zijn voor de samenleving, weer anderen willen hun sociale netwerk uitbreiden. Vrijwilligerswerk levert echt veel op voor jezelf. Je hebt leuk contact met anderen, wat je doet wordt heel erg gewaardeerd en je bent samen met iemand of een groepje bezig om een bepaald doel te bereiken. Het helpen van kwetsbare mensen geeft bijvoorbeeld echt een voldaan gevoel.”

Vrijwilliger worden
Wil jij ook vrijwilliger worden bij een vrijwilligersorganisatie in Delft en omstreken? Kijk dan op vrijwilligers.delftvoorelkaar.nl voor de huidige vacatures. Indien je vragen hebt, helpt Frederike jou graag verder. Meld je aan via de website en zij neemt zelf contact met jou op.