Rob van Es: "Het is alsof je in een omgekeerd universum kijkt." (Foto: EvE)
Rob van Es: "Het is alsof je in een omgekeerd universum kijkt." (Foto: EvE)

“Eenvoud is niet hetzelfde als simpel”

Algemeen

Rob van Es (66) is kunstenaar en microscopist. Met zijn tentoonstelling in het Stadskantoor brengt hij een ‘ode aan de onbenullige plantjes’

Waarom hier op de foto?
Tot half augustus is hier in het stadskantoor mijn expositie ‘Ook dit is Delft’ te zien. Microscoopfoto’s van plantjes uit Delft waar we meestal aan voorbij lopen, maar die, nader bestudeerd, grote schoonheid in zich dragen.

Dit zijn allemaal Delftse planten?
Planten die voorkomen in Delft. Dat kunnen ook exoten zijn, zoals de Japanse Duizendknoop. In grootte varieert het van de Reuzenberenklauw tot de Liggende Vetmuur, een plantje van 2 millimeter dat tussen de tegels groeit.

Wat is daar mooi aan?
Onder de microscoop ontvouwt zich in ogenschijnlijke eenvoud een grote complexiteit. Ieder plantje zit ongelooflijk ingenieus in elkaar. Een eenvoudige stengel, van bijvoorbeeld een liguster, is al een avontuur. Je ziet hoe water door de plant beweegt, de verdedigingsmechanismen, de waslagen.

Interessant, maar is het kunst?
Tja, wat is kunst? Maar wat ik maak moet wel esthetische waarde hebben, met andere woorden, het moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi. Diep in de plant vind je de basale vormen van eenvoud, maar ook verrassende kleuren. Als mensen tijdens één van mijn workshops voor de eerste keer naar hun preparaat krijgen, hoor ik vaak ‘wow!’ In die reactie zit alles.

Wil je met dit werk ook een boodschap overdragen?
Dat niet zozeer. Maar wat er volgens mij heel duidelijk uit spreekt is dat eenvoud niet gelijk is aan simpel. Wat je door de microscoop ziet is complex en ingenieus, maar tegelijkertijd volkomen logisch en begrijpelijk, als je je er in gaat verdiepen.

Hoe lang ben jij al kunstenaar?
Sinds 2005. Daarvoor was ik journalist. Ook een creatief beroep, maar als kunstenaar kan ik daar nog verder in. Je kunt en mag een nieuwe werkelijkheid scheppen. Naast mijn werk met de microscoop doe ik ook aan sjabloondrukken. Zo heb ik oude werken van Vermeer in een nieuw, fris jasje gestoken. Het resultaat is te zien bij het Vermeercentrum. Maar mijn microscoopwerk, daar stop ik nooit mee. Dat is een soort levenswerk. Ik zoek altijd naar plantjes en heb altijd een flesje en een mes bij me. In Delft is enorm veel te vinden.

Wat zou je doen als je burgemeester van Delft was?
Dan zou ik minstens de helft van de publieksruimte van het stadskantoor omtoveren tot een creatieve werkplek voor Delftenaren. Waar ze kunnen maken, onderzoeken en delen. Geen denktank, maar een doetank. Want creativiteit maakt gelukkig, en je hebt er ook nog eens iets aan als stad.