Confettikanonnen, vlammenwerpers en de zonsondergang verbroederen het publiek en de bezoekers zullen nog lang nagenieten van Westerpop! (Foto: Koos Bommele)
Confettikanonnen, vlammenwerpers en de zonsondergang verbroederen het publiek en de bezoekers zullen nog lang nagenieten van Westerpop! (Foto: Koos Bommele) Foto: KOOS BOMMELE

Westerpop bewijst status in festivalland

Algemeen

DELFT - Begin juni haalt Westerpop nog landelijk nieuws wanneer RTLnieuws een bericht uitbrengt over gratis toegankelijk festivals in Nederland en dat het nog maar moeilijk is vol te houden. Maar deze 29e editie van Westerpop lijkt de organisatie nog altijd te professionaliseren en zichzelf opnieuw uit te vinden.

Door Eric Geevers 

Westerpop laat met zijn twee podia maar liefst 22 bands optreden op de vrijdagavond en de zaterdag.. Een groot led scherm naast de main stage versterkt het beeld van de optredens. “Dat was inderdaad een verrassing dat drie dagen voor het festival nog voor onmogelijk werd gehouden”, zegt woordvoerder van het festival René Steijger. “We hebben deze editie ervoor gekozen een groot led scherm te plaatsen om onze sponsoren te promoten in plaats van de traditionele sponsordoeken. Pionieren van de video crew en de led scherm crew leidde tot een waanzinnige live streaming.” Het resultaat is inderdaad fenomenaal te noemen want de uitstraling stijgt hiermee onmiddellijk naar ongekende hoogte!

Supersister
Op vrijdagavond strijden traditiegetrouw de finalisten om de Peter Tetteroo-bokaal, maar  Westerpop 2022 werd eerst afgetrapt door Supersister Projekt. Oer-Supersister Rober-Jan Stips werd vergezeld van niemand minder dan Rinus Gerritsen (Golden Earring) op bas en de veelzijdige Leon Klaasse op drums. Het was daarna aan Harvest Road om de strijd om “de PTB” te openen. Bij The Vices is niets te merken van de gekneusde ribben van de zanger/gitarist. Hun energie is aanstekelijk en er wordt massaal meegezongen: een festivalband pur sang. Yachtwerk gaat uiteindelijk met de grote Peter Tetteroo-bokaal naar huis, en ja elke band die een plek op het PTB-podium heeft bereikt mag trots zijn, maar Yachtwerk had nèt dat streepje meer.

Festivalmachine
Tussen de acts op het hoofdpodium, beklimt aankomend Europees talent het Stage Europe Network-podium nadat ze vrijdagmiddag in SPOD nog extra hebben kunnen repeteren. Dit jaar maakt vooral de jonge Marei Debertin uit Duitsland - gewapend met een gitaar - veel indruk. Op het hoofdpodium vloeien herkenbaarheid en muzikaal avontuur naadloos in elkaar over. Als Sven Hammond aanvangt en het festivalterrein nagenoeg vol staat, zit de sfeer er al goed in. Sophie Staat is misschien wel de opvallendste verschijning van de dag. Muzikaal staat de band als een huis en met haar rol als vertolker van het levenslied weet ze de bezoekers met een flinke dosis activisme te entertainen. Ander hoogtepunt is de band Sloper die met Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger) een overrompelende heavy classic rock sound neerzetten. Inmiddels zorgen de special effects waar Westerpop om bekend staat voor een optimale beleving voor de zo’n 15.000 bezoekers die volgens de organisatie het festival hebben bezocht.

Confettikanonnen, vlammenwerpers en de zonsondergang verbroederen het publiek en de bezoekers zullen nog lang nagenieten van Westerpop! De 30e editie vindt plaats op 7 en 8 juli 2023.