Leo Quack kan het iedereen aanraden om eens een wandeling te maken bij het World Art Centre. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack kan het iedereen aanraden om eens een wandeling te maken bij het World Art Centre. (foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

O, wat is het leven fijn als de zon schijnt. Het heeft lange tijd tegen gezeten, maar inmiddels hebben we kunnen genieten van een heerlijk zonnetje en ook in figuurlijk opzicht lijkt er licht aan het eind van de tunnel te zijn. Ik heb half mei mijn tweede prik mogen halen en de hele vaccinatietrein lijkt inmiddels aardig op stoom te zijn. Wellicht kan ik over niet al te lang als Nachtburgemeester weer tot in de donkere uurtjes met de Hoffotograaf op pad, maar voorlopig mijd ik al te drukke plekken. Als we dat allemaal nog een beetje langer volhouden, kunnen we des te eerder weer terug naar hoe het vroeger was.
We hebben dit jaar al heel wat moeten missen: het Bluesfestival, Koningsdag, De Golden Tenloop, Delft Fringe en nu gaat Westerpop ook voor het tweede jaar op rij niet door. Willen we alle misgelopen evenementen van het afgelopen ruime jaar inhalen, dan moeten we maar eens gaan kijken of we acht dagen in een week kunnen proppen. Gelukkig is er een manier gevonden om het Knapsack Festival toch doorgang te laten vinden. Zo hebben we op 10 en 11 juli weer iets om naar uit te kijken. Datzelfde zou kunnen gelden voor de wedstrijden van het Nederlands Elftal na de groepsfase, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat het keurkorps van Frank de Boer er alles aan doet om onze regering niet in een lastig parket te brengen: met dit voetbal komen we de voorrondes niet door en hoeft de discussie of cafés de wedstrijden van Oranje op schermen mogen uitzenden niet eens gevoerd te worden.

Zonnetje
Voor de horeca lijkt ook de zon door te breken en dat werd tijd ook. Hopelijk kunnen deze bedrijven ook zachtjes aan weer wat geld gaan verdienen, al zie ik het nog niet snel gebeuren dat in een café of nachtclub honderd man hutje mutje op elkaar staan. Het is jammer dat Delft niet mee heeft kunnen liften op het Songfestival, maar misschien dat het EK, de Olympische Spelen en de GP in Zandvoort nog wat moois kunnen brengen. Ik denk dat een eventuele derde lockdown voor veel ondernemers de nekslag zou kunnen betekenen. Ik reken deze zomer niet op grote groepen buitenlandse toeristen, maar Delft zou voor veel Nederlandse toeristen ook een ontzettend interessante optie kunnen zijn. In dat licht bezien is het fijn dat De Porceleyne Fles gered is en dat een weldoener een grote donatie aan Museum Het Prinsenhof heeft gedaan.
Dat Delft heel veel prachtigs te bieden heeft, heb ik onlangs samen met de Hoffotograaf kunnen ondervinden. We zijn pas naar het World Art Centre aan de Rotterdamseweg geweest en daar is een prachtige wandelroute uitgezet waarbij je langs de mooiste kunstwerken loopt. Ik kan het iedereen aanraden.

Klimaatdiscussie
Verder verbaas ik me nog steeds over de klimaatdiscussie. Natuurlijk ben ik voor een goede en mooie wereld voor mijn kinderen en kleinkinderen, maar ik denk dat we daarbij niet moeten overdrijven. Als Nederland zijn we al jaren een voorloper op vele gebieden en nu moet het allemaal nog groener. Het is leuk dat er een meneer van Milieudefensie voor een ton per jaar het nodig vindt om eerst Shell en nu Tata Steel aan te pakken, maar ik denk dat de economische schade die hij berokkent niet te overzien is. En is hij wel echt zo met het milieu begaan? Ik neem toch niet aan dat hij met de fiets vanuit Zuid-Afrika hierheen is gekomen. Verder hebben we het in Nederland nu al heel goed georganiseerd; als die bedrijven hier weggaan, worden ze in andere landen hartelijk welkom geheten en brengen ze het milieu naar alle waarschijnlijkheid nog veel meer schade toe. Datzelfde geldt voor de veeteelt. Als we het hier niet doen, gebeurt het in Oost-Europa met veel meer schadelijke uitstoot bij het vervoer.
Al met al hoop ik dat iedereen zich laat vaccineren om tot groepsimmuniteit te komen en hoop ik dat we snel weer in wat grotere groepen van een natje en een droogje kunnen genieten. Want daar snakken we met zijn allen toch wel heel erg naar…

Alphons de Wit
Meer berichten