De winnende act van de derde vooronde van de Peter Tetteroo Bokaal 2022 is 'Harvest Road'. Zij zullen samen met Yachtwerk (winnaar ronde één) en Monfrere (winnaar ronde twee) op Westerpop optreden. (Foto: Koos Bommelé)
De winnende act van de derde vooronde van de Peter Tetteroo Bokaal 2022 is 'Harvest Road'. Zij zullen samen met Yachtwerk (winnaar ronde één) en Monfrere (winnaar ronde twee) op Westerpop optreden. (Foto: Koos Bommelé)

Westerpop keert terug met een spectaculair programma!

Algemeen

DELFT - Het Delftse festival zal na twee jaren van afwezigheid eindelijk weer terugkeren. De laatste editie vond plaats in 2019. Dit jaar op Vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli kunnen de inwoners van Delft en omstreken weer genieten van het gratis toegankelijke festival. Het progamma van de 29e editie is bekend en het belooft weer een gevarieerd en spektaculair festival te worden. Dus zet de datums in je agenda!

Door Sara Tholenaars

Dit jaar zullen er twee podia zijn, de mainstage en de Peter Tetteroo Bokaal stage. Verspreid over deze twee podia zullen er 21 acts optreden, waaronder Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk, beide ex-leden van de Golden Earing. Na twee verloren jaren verheugt het team van vrijwilligers weer op het festival. 

Programma 2022
Het programma van de 29e editie is bekend! Op vrijdag 8 juli van 19.00 uur tot 00.00 uur treden de volgende bands op: Supersister Projekt, The Vices, Broken Brass en Kuenta. Zij zullen op de mainstage te zien zijn. Op deze avond treden ook de winnaars van de voorrondes van de Peter Tetteroo Bokaal op, na deze avond wordt er de officiële winnaar bekend gemaakt uit deze drie bandjes. Zij zullen optreden op de Peter Tetteroo Bokaal Stage.

Deze stage zal op zaterdag 9 juli omgetoverd worden als de Stage Europe Network. Hier zullen bands uit verschillende delen van Europa optreden. Zo zullen de bands Historian (Nederland), Law of All (Noorwegen), Kusk (IJsland), Mali (Frankrijk), Absurd Heroes (Frankrijk) en Marei Debertin (Duitsland) grandioze acts neerzetten. Die dag zullen de bands Dad’s Amaryllo, Wodan Boys, Sven Hammond, The Magnetics (Italië), Sophie Straat, Sloper, DeWolff en Goose (België) optreden op de mainstage.

Op 9 juli zal de winnaar van het Peter Tetteroo Bokaal 2019, Dad’s Amaryllo, het festival aftrappen. Later op de middag zal de band van Sven Hammond  de aanwezigen laten dansen met een mix van soul, blues en rock&roll. De leden van THE MAGNETICS komen uit Italië naar Delft om het publiek te laten swingen op Ska muziek. 

Edison winnaar 2021, SOPHIE STRAAT, brengt onvervalste Amsterdamse smartlappen naar Westerpop en de rockband SLOPER de twee beste drummers van de Benelux! Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Ex-Golden Earring). Het razend populaire DeWolff doet één van zijn spaarzame festivalshows in Nederland op Westerpop, want de band toert uitgebreid in Duitsland deze zomer. Westerpop sluit deze zaterdag af met de Belgische elektrorock formatie Goose, die al jaren regelmatig op zeer grote festivals als Pinkpop en Werchter te zien zijn.

Westerpop verzorgt niet alleen de acts, maar ook straattheater, een festivalmarkt en een foodstreet. Tijdens het festival zal er ook gebruik worden gemaakt van special effects om de bezoekers de muziek nog intenser te laten beleven. Westerpop zal plaatsvinden op het sportterrein van het Stanislas College aan het Molenhuispad in Delft, op loopafstand van Centraal Station Delft 

Spektakel
Initiator van het festival, René Steijgers, vindt het leuk om weer samen te komen met de groep vrijwilligers die uit meer dan 200 man bestaat. “Het is fantastisch dat ik met zo’n grote en hechte groep kan werken. Zij staan natuurlijk te popelen om mee te werken aan de organisatie van Westerpop. De vrijwilligers zijn de basis van dit festival”, aldus René Steijgers. “Het is een gratis en toegankelijk festival, wij hebben helemaal geen commerciële doeleinden. Dit jaar is het wel moeilijk op organisatorisch gebied. Alles is door de pandemie en oorlog duurder geworden, dus dat gaat nog een uitdaging voor ons worden. We willen en zullen nog steeds geen geld voor de entree vragen, dus dat wordt een spannend avontuur.”

Popprijs van Delft
De Peter Tetteroo Bokaal is een Delftse popprijs ter stimulering van talent. De organisatie van de Bokaal heeft namens de organisatie van Westerpop 30 inzendingen mogen beoordelen waaruit zij uiteindelijk een selectie heeft gemaakt van 9 acts. De negen acts namen het tegen elkaar op verspreid over drie voorrondes. De voorrondes vonden plaats in STECK op zaterdag 16, 23 en 30 april. De eerste voorronde werd gewonnen door de band Yachtwerk. De tweede voorronde werd gewonnen door de band Monfrere en de derde voorronde werd gewonnen door de band Harvest Road. Alle drie de bands zullen op vrijdag 8 juli optreden op Westerpop. Door een vakjury die bestaat uit professionals uit de muziekwereld, worden zij beoordeeld.

“Wij zijn geen organisatie die aan de winnaar een cheque uitreikt, nee wij bieden een platform om je als band te kunnen presenteren en we bieden daarnaast ook een heel breed pakket aan ondersteuning”, aldus René. De winnende band van het Bokaal mag de editie daarna nog een keer optreden op Westerpop ter opening van het festival.

Winnende bands
“Het is al een prijs op zich dat we mogen optreden”, vertelt Barry van der Knaap (gitarist van Yachtwerk). “De organisatie van Westerpop zorgt heel goed voor de beginnende bandjes. Ze geven de bandjes een goede plek en podium om van zich te kunnen laten horen. Wat ook heel leuk is, is om deze ervaring samen met Harvest Road te mogen beleven, zij zijn namelijk vrienden van ons, sterker nog een van hun leden was de oprichten van Yachtwerk. Wij voelen geen rivaliteit naar elkaar toe. We zijn zelfs naar elkaar voorrondes wezen kijken”, aldus Barry.

De bandleden van Monfrere waren nog niet heel lang samen en ineens kregen zij de kans om deel te nemen aan de bokaal. “We hadden niet zoveel tijd om vaak te oefenen, dat maakte het extra spannend. Het geeft daarom ook zoveel voldoening dat we het samen voor elkaar hebben gekregen om op Westerpop te mogen optreden. Ik ben erg trots op ons als band”, vertelt Paulin Ishimwe, leadzanger en leadgitarist van Monfrere. 

Voor de band Harvest Road is het de kers op de taart dat ze mogen optreden op Westerpop. “Tijdens de derde voorronde van het bokaal waren we al super blij dat we konden optreden en het voelde al helemaal fantastisch toen we hoorde dat we op Westerpop mochten optreden. Westerpop is altijd al een festival geweest waarvan we tegen elkaar zeiden ‘Nou als we daar mogen staan zou wel echt te gek zijn’. Het stond wel op onze ‘Buckit List’”, vertelt zangeres van Harvest Road Nikki Born. Harvest Road maakt eigen muziek in de genre Pop-Rock. in hun set proberen ze altijd lekker veel variatie aan te brengen met energieke gitaarnummers. Zo proberen zij als band een eigen stijl te creëren.

Onze fotograaf Koos Bommelé was aanwezig bij het Peter Tetteroo Bokaal om alle bands vast te leggen op beeld. Bent u benieuwd naar de foto’s van Koos? Kijk dan op www.delftopzondag.nl 

!