Het studententeam van de TU Delft
Het studententeam van de TU Delft

Delftse studenten maken indruk

Algemeen

DELFT - Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft – is afgelopen week derde geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 21//22. Het team bereikte deze prijs met een innovatief plan om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren.

Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. De typisch Nederlandse portiekflats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. SUM transformeert deze met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat óók energieneutraal maakt. Met dit baanbrekende ontwerp levert SUM een belangrijke bijdrage aan de uitdaging om in tien jaar tijd één miljoen woningen te creëren. Hiermee wist het team indruk te maken op de jury.

n 2019 gingen ruim vijftig studenten van de TU Delft de uitdaging aan om een oplossingsgericht ontwerp te bedenken voor de verouderde woningvoorraad in Nederland, waarbij maximaal wordt ingezet op circulariteit en energie-efficiëntie. Het resultaat is een gebouwontwerp waarbij de typisch Nederlandse portiekflat wordt getransformeerd. Op de portiekflat worden nieuwe modules geplaatst, die als een soort batterij fungeren en het oude gebouw voeden met zonne-energie en regenwater. SUM voorziet de flat niet alleen van een ‘optopping’; het bestaande gebouw wordt óók gerenoveerd. Daarnaast is het bevorderen van de sociale cohesie een belangrijke pijler: de begane grond van de portiekflat wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijke publieke ruimte met een café, winkels, een restaurant en werkplaatsen om de sociale cohesie in de wijk te versterken. Het is de ambitie van SUM om met deze aanpak een oplossing te bieden om alle portiekflats in Nederland te renoveren. De woningnood kan zo in een aantal jaar sterk verminderen en de verouderde portiekflats kunnen energieneutraal worden gemaakt.