De OWee verloopt dit jaar volgens de geldende coronamaatregelen (Foto: Demi van der Weele)
De OWee verloopt dit jaar volgens de geldende coronamaatregelen (Foto: Demi van der Weele)

TU biedt totaalpakket voor studentenwelzijn

Algemeen

DELFT - Je zag ze deze week weer volop fietsen in overalls en met canvas tasjes, de aanstaande studenten. Ze lijken zin te hebben in hun nieuwe leven, maar je kunt je afvragen hoe het hen aan de TU zal vergaan.

Door Ester Janssen

De afgelopen twee studie- en schooljaren zijn vanwege de (gedeeltelijke) lockdowns op zijn zachtst gezegd rommelig en uitdagend te noemen. Veel leerlingen in het middelbaar onderwijs raakten hun structuur, leervaardigheden en motivatie kwijt. Faalangst en depressie kwamen vaker voor en werden heviger van aard. Het afgelopen jaar was er een eindexamen, maar het jaar daarvoor is dat niet doorgegaan en slaagden er leerlingen die normaal gesproken nog geen diploma gehaald zouden hebben. Kort door de bocht gezegd begonnen ze labieler dan hun voorgangers aan het vervolgonderwijs.
De TU doet er alles aan om een eventueel ‘wiebelig’ begin van de studenten te ondervangen. Natuurlijk bood de universiteit altijd al hulp op het gebied van persoonlijk welzijn en studievaardigheden, maar tijdens de eerste lockdown is er binnen een week een speciale site gemaakt waarop die hulp overzichtelijk bij elkaar staat. Zo kunnen studenten in één oogopslag zien waar ze een schrijfcoach kunnen krijgen, hoe ze hun financiën beter kunnen regelen.
Naast de faciliteiten die ze altijd al boden, hebben de begeleiders van de TU een heel pakket met speciale maatregelen ontworpen. Die gaan over veiligheid m.b.t. Corona, maar vooral ook over sociaal-emotionele hulp. Er is een Facebook-platform waarbij studenten worden aangemoedigd om te blijven bewegen, er zijn tips over studeren op afstand, er zijn extra inloopspreekuren, je kunt terecht bij een life coach...
Wat vooral opvalt, is de e-Health Tool Gezonde Boel. Hiermee kunnen studenten gratis, anoniem en zelfstandig programma’s volgen om meer grip op hun (studie)leven te krijgen en om hun mentale gezondheid te verbeteren. Deze app bestond al, maar er zijn modules aan toegevoegd die specifiek helpen omgaan met de hele coronasituatie.

Sociale contacten
Veel aandacht is er voor de sociale contacten. Je zou verwachten dat evenementen eerder vermeld worden op een culturele pagina of iets dergelijks, maar als je erover nadenkt is het logisch dat ook dit onderdeel van studeren te vinden is bij de afdeling welzijn. Eenzaamheid is immers een van de grootste problemen geweest in de afgelopen anderhalf jaar. Zeker als je in een nieuwe omgeving komt, waar je nog maar weinig mensen kent, lig de kans op vereenzaming op de loer. Studenten gaven aan vooral de spontane interactie met hun medestudenten te missen.
Ze hebben daarom ook zelf activiteiten ontwikkeld, die de universiteit heeft ondersteund. Een voorbeeld is ‘Walk and Talk’, een initiatief van studentenvakbond VSSD. Je schrijft je in en de vakbond geeft je een koffie-to-go en koppelt je aan een medestudent, met wie je een vaste route loopt. Ook de UNILIFE app is een van de tools die goed is gebruikt om interactie onderling te bevorderen. Hiermee hebben studenten toegang tot meer dan honderd verenigingen die verbonden zijn aan de TU. Of je nu mensen zoekt om mee naar de sportschool te gaan, een maaltijd mee te koken, of te verslaan in een FIFA- competitie, je vindt ze in de app.
Vanwege alle aanpassingen in de begeleiding is het lastig te zeggen of er het afgelopen jaar meer of minder gebruik is gemaakt van de faciliteiten. Het totaalpakket is te veel veranderd om een vergelijking te maken. Wel is duidelijk dat meer studenten dan voorheen hulp hebben gezocht bij de studentenpsychologen. Daarom heeft de TU ook extra capaciteit ingehuurd. De psychologen geven aan dat de veranderde studiestructuur, of zelfs het gebrek aan structuur niet het grootste probleem vormde. Het ergst was de eenzaamheid, vandaar ook die grote nadruk op het sociale aspect in alle programma’s en tools.
In eerste instantie wordt de hulp voornamelijk digitaal aangeboden, dat maakt het laagdrempelig. Je kunt anoniem kijken wat de TU zoal te bieden heeft. Zeker als je vanwege ‘het nieuwe normaal’ niet meer gewend bent op mensen af te stappen, voelt dat veilig.
Wat kun je zelf nog doen om je fijner te voelen als je niet zo lekker in je vel zit? ‘Ga bij een sportvereniging, probeer een kamer te krijgen in een studentenhuis, bereid je met een groepje voor op de tentamens. Zoek mensen op, juist ook als je dat moeilijk vindt. Meteen een diep gesprek voeren hoeft helemaal niet, je voelt je al beter als je af en toe samen naar college fietst.’ Daarmee zitten de fietsende deelnemers aan de OWee dan alvast goed- die gaan zich wel redden.