Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen.
Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen. Foto: TU Delft

Delftse studenten zetten eerste stappen met exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Algemeen

Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, zet volgende week donderdag de eerste stappen met hun nieuwe exoskelet: de MARCH II. Hiermee zijn zij het eerste studententeam in Nederland dat dit gerealiseerd heeft.

Na een jaar ontwerpen en bouwen laten zij het ondersteunend robotisch pak die dag voor het eerst zien aan de buitenwereld. Met deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren. Tijdens deze testdag zal Ruben de Sain - dwarslaesiepatiënt en piloot van het team - de eerste officiële stappen zetten richting de Cybathlon Experience, een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. De studenten willen deze wedstrijd begin oktober in Düsseldorf gebruiken om te laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa, over ruw terrein te lopen of een trap op te lopen.

Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen. Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. "Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek," zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet. Een exoskelet is voor de gebruiker veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. "Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel," vertelt Ruben.

Het vermogen om iemand met een dwarslaesie weer de volledige mobiliteit terug te geven is voor 31 studenten van de TU Delft dé motivatie om zich een jaar lang vrijwillig in te zetten voor dit project. "Een jaar geleden zijn we begonnen met het ontwerpen van een compleet nieuw gebruiksvriendelijk exoskelet. Inmiddels is dit ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd en hebben we een tastbaar exoskelet waarmee we kunnen trainen. We zijn dan ook enorm trots dat we na een jaar keihard werken ons nieuwe exoskelet op 31 augustus aan de buitenwereld kunnen presenteren en kijken erg uit naar onze deelname aan de Cybathlon Experience in oktober," zegt Donald Dingemanse, teammanager van Project MARCH.

Eerste stappen
Na de eerste succesvolle trainingen, waarbij het exoskelet precies is afgesteld op Ruben en hij alvast heeft kunnen ervaren hoe het exoskelet beweegt, is het nu tijd om daadwerkelijk te gaan lopen. "Zowel Ruben als het exoskelet zijn klaar voor de eerste stappen. Zodra deze stappen een feit zijn, zullen wij officieel het intensieve trainingstraject starten voor de Cybathlon Experience," vertelt Dingemanse. Daarvoor heeft het team nog tot begin oktober de tijd.