De Delftse waterstofauto: schoon, snel en super duurzaam.
De Delftse waterstofauto: schoon, snel en super duurzaam.

Delftse studenten maken met waterstofauto debuut in de racewereld

sport

Tijdens de Gamma Racing Days, komend weekend op het TT-circuit in Assen, doet studententeam Forze van de TU Delft mee aan een fossiele brandstofcompetitie.

De Delftse studenten doen dit met een 100 procent schone waterstof-elektrische auto. Hiermee zet het team voor het eerst met waterstof een unieke stap in de conventionele racewereld.

Al een decennium lang is het team met waterstof bezig: van waterstof aangedreven karts bouwen tot het realiseren van 's werelds eerste circuitauto op waterstof. Maar met een waterstofauto daadwerkelijk in het startveld staan van een conventionele race, is nog nooit eerder gedaan.

De auto die haar debuut gaat maken, de Forze VII, is inmiddels het zevende voertuig dat gebouwd is door de studenten. Met deze wereldprimeur wil het team laten zien wat de potentie en kracht is van waterstoftechnologie en bewijzen dat het realiseerbaar en enerverend kan zijn.

Verbeteringen
Voormalig Formule-1 coureur Jan Lammers heeft alle vertrouwen in de studenten. "Ze zijn enorm gegroeid, wat prachtig is om te zien', zegt de coureur. Al sinds 2012 is Lammers ambassadeur van Forze en hij heeft nauwe banden met het team. Zo heeft hij eerder ook testgereden en geeft hij tips aan het team. "Het is voor ons van ultiem belang wat een coureur ervaart en opmerkt tijdens een testrit",  vertelt Joost Berendsen, Chief Engineer. "Alleen dan kunnen wij de performance van de auto optimaliseren."

Meer weten? Check www.forze-delft.nl.