Burgemeester Marja van Bijsterveldt en prinses Mary van Denemarken (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt en prinses Mary van Denemarken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Koninklijk Deens bezoek aan Delft

Algemeen

DELFT - Kroonprinses Mary en kroonprins Frederik van Denemarken waren op maandag 20 en dinsdag 21 juni voor een tweedaags handelsbezoek in Nederland. Ook Delft werd daarbij niet overgeslagen.

Door Cheyenne Toetenel

Het Deense kroonprinselijk paar leidt een handelsdelegatie gericht op energietransitie en digitale gezondheidszorg. Het bezoek aan Nederland zou eigenlijk al eind 2020 plaatsvinden, maar werd wegens de coronacrisis uitgesteld. De komst van kroonprinses Mary en kroonprins Frederik sluit goed aan bij de ambities van zowel Nederland als Denemarken. Beide landen hebben ambitieuze klimaatdoelstellingen en investeren in duurzame energievoorzieningen zoals windenergie en waterstof.

Bezoek stadhuis
Prinses Mary bracht een bezoek aan het stadhuis van Delft, waar zij werd ontvangen door burgemeester Marja van Bijsterveldt. “Onze landen onderhouden uitstekende betrekkingen op politiek, economisch en cultureel gebied”, zo sprak de burgemeester de Koninklijke Hoogheid toe. “Denemarken en Nederland zijn in veel opzichten aan elkaar verwant en trekken daarom internationaal vaak samen op. De laatste jaren staat duurzaamheid hoog op onze agenda’s. Dat is ook de reden waarom u hier in Delft bent. En dan zit u goed in Delft, want kennis vermenigvuldigen door kennis te delen, zit in het DNA van Delft. Ik heb mij laten vertellen dat uw land op het gebied van warmtenetten een voorsprong op ons heeft. Wij willen graag van u leren hoe we vierde en vijfde generatie warmtenetten kunnen ontwikkelen.” 

TU Delft
Prins Frederik bezocht dinsdag samen met klimaatminister Dan Jørgensen de TU Delft. Burgemeester Van Bijsterveldt refereerde aan dit bezoek in haar speech. “Zojuist heeft een bezoek plaatsgevonden aan onze wereldvermaarde TU Delft, waar elke dag wordt nagedacht over de uitdagingen van morgen. De Delftse innovatieve oplossingen voor die maatschappelijke opgaven delen we heel graag met u. Samen kunnen we nog beter antwoorden vinden op maatschappelijke, sociale of technologische vraagstukken van vandaag en morgen.”

Femme fatale
Een ode aan Delft mocht in het woord van de burgemeester niet ontbreken. “Naast het feit dat Delft toptalenten in huis heeft is Delft ook een prachtige historische stad, je zou kunnen zeggen een femme fatale. Delft is de stad van prachtige grachten, van de Oranjes, van Vermeer, één van de beste universiteiten ter wereld, van mooie initiatieven in wijken en buurten, van actief ondernemerschap. Delft heeft een internationale reputatie en Delft staat bekend om zijn Delfts blauw aardewerk, het Delftware. Al eeuwen lang wordt het hier geproduceerd door Royal Delft. Ook in het blauwe porselein hebben we iets gemeen. Want het Royal Copenhagen is ook buiten de landsgrenzen van Denemarken bekend.” Als blijk van waardering voor het bezoek aan Delft overhandigde Van Bijsterveldt een Delfts Blauwe bonbonnière aan de kroonprinses.