Robin Schans is vrijwilliger bij het Rode Kruis. (Foto: Koos Bommelé)
Robin Schans is vrijwilliger bij het Rode Kruis. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Robin Schans

Algemeen

DELFT - Het kan zijn dat je Robin wel eens bent tegengekomen. Dat is niet zo gek. Robin Schans (28) is namelijk regelmatig op evenementen aanwezig als vrijwilliger van het Rode Kruis.  Misschien heb je bij Robin wel eens een pleister gehaald omdat je je ergens aan had verwond.”

Door Sara Tholenaars

Helpen bij het Rode Kruis ziet Robin niet als het uitvoeren van werk, maar als het beoefen van een hobby. Het helpen van mensen en het meehelpen op evenementen sprak Robin altijd aan. Toen hij via een vriend te horen kreeg dat hij er iets mee moest gaan doen, is hij een EHBO-cursus gaan volgen. Na het behalen van zijn examen is hij vrijwilliger bij het Rode Kruis geworden. Al sinds 2018 is hij werkzaam bij het Rode Kruis en dat vindt hij erg fijn. Hij vindt het leuk om bij evenementen aanwezig te zijn en dan voornamelijk bij studentenevenement waar de studenten aan het feesten zijn. 

Vooraf
Voordat Robin aan de slag kon bij het Rode Kruis, moest hij eerst een uitgebreid EHBO- diploma halen en een paar e-modules doornemen, waaronder de grondbeginselen van het Rode Kruis. “Ik kan het werk zeker aanraden als je van interactie met mensen houdt en een zorgende kant in je hebt. Ik zie dit ook niet als werk, maar als een hobby.” Naast zijn werkzaamheden bij het Rode kruis studeert Robin Technische Natuurkunde aan de Haagse Hogeschool in Delft.

Logistiek
Robin helpt niet alleen mensen tijdens evenementen, maar momenteel is hij ook coördinator van de logistieke tak van het Rode Kruis. “Samen met vier anderen controleer ik de spullen, zetten wij alles klaar voor de evenementen. Bovendien zorgen wij ervoor dat alles heel terug komt zodat het weer gebruikt kan worden bij het volgende evenement.”

Het werk van het Rode Kruis vraagt veel tijd van Robin. “In de winter ben ik misschien maar twee uur per week aan het werk, maar als ik naar deze week kijk is dat zomaar 20 uur. Dat komt omdat we een groot evenement om handen hebben.”

Kleine verwondingen
“Tijdens een evenement help ik voornamelijk met de kleine verwondingen, denk aan helpen van iemand die door zijn enkel is gegaan, zorgen dat iemand voorzien is van een pleister of iemand helpen die een elleboog in zijn gezicht heeft gekregen tijdens het dansen. Af en toe zijn er grotere verwondingen, maar daarvoor is er altijd een ervaren collega aanwezig die kan helpen. Binnenkort ga ik een cursus volgen en dan kan ik in de toekomst ook bij zwaardere verwondingen helpen.”

“Het geeft een heel voldaan gevoel als je na het helpen een bedankje krijgt. Mensen kunnen vaak toch weer fatsoenlijk naar huis of de dansvloer weer op. Daar doe ik het voor.” Naast zijn werkzaamheden bij het Rode Kruis, is Robin ook een tijdje vrijwilliger geweest bij de GGD in een teststraat. 

Rode Kruis
Het Rode Kruis is een vereniging die zich inzet bij rampen en conflicten wereldwijd. Het geven van voedselhulp, slachtoffers opvangen na een grote brand of ziekenhuizen bijstaan tijdens de enorme drukte van de pandemie. Het Rode Kruis komt in actie als er nood is. Het Rode Kruis heeft maar liefst 192 verenigingen in verschillende landen.

Zij zijn altijd in de buurt als mensen hulp nodig hebben. Zo bieden zij hulp aan na natuurrampen, medische hulp, water en hygiëne en digitale hulpverlening, bij conflicten, komen zij in actie bij voedselnood en bij humanitair oorlogsrecht en helpen zij met voorbereidingen op rampen. Ook bieden zij digitale hulpverlening aan en psychosociale hulp.

Ben jij benieuwd naar wat het Rode Kruis nog meer doet of hoe jij het Rode Kruis kan steunen? Kijk dan op www.rodekruis.nl 

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Robin Schans