Excelsior viert dit jaar het 100-jarig jubileum
Excelsior viert dit jaar het 100-jarig jubileum

CKV Excelsior bestaat 100 jaar!

Algemeen

DELFT - Woensdag is het zover, op 17 juni 2020 bestaat CKV Excelsior 100 jaar. Een geweldige mijlpaal waar ze bij de korfbalvereniging enorm trots op mogen zijn.

In de afgelopen 100 jaar zijn er duizenden mensen uit Delft en omgeving lid geweest - sommige kort, andere langer en sommige blijven lid voor het leven. Er zijn ook veel oud-leden die nog steeds een band hebben met de club. Vaak omdat ze hun jeugd doorgebracht hebben op Biesland en daar fantastische herinneringen hebben liggen. Velen omdat ze er hun jeugdliefdes gevonden hebben en sommigen zelfs de liefde van hun leven. En dan zijn er natuurlijk ook nog de jarenlange supporters, vaak omdat er een familielid bij Excelsior korfbalt of omdat ze ooit zelf actief waren in het veld. En dat is wat de club voor elkaar brengt, familie en liefde, kortom clubliefde. We blikken terug op de historie van de Delftse club.

Historie
CKV Excelsior is opgericht op 17 juni 1920, officieel als Christelijke Korfbal vereeniging Samenspel Doet Overwinnen (SDO) onder de paraplu van de Christelijke Gym vereeniging Excelsior. In de beginjaren bestonden teams nog uit zes mannen en zes vrouwen en dat zorgde in 1929 voor sombere tijden. De club bestond nog maar uit zeventien leden, elf mannen en zes vrouwen. In de periode 1945 tot 1950 groeide de club steeds verder en gingen in 1951 maar liefst zes seniorenteams en een aantal junioren naar de Districtsmiddag in Sassenheim, waar het eerste team de beker won. In de jaren '55/'56 werd voor het eerst zaalwedstrijden georganiseerd en Excelsior was daar vanaf het begin bij. Vanaf 1961 verhuisde Excelsior vanaf de Brasserskade naar Biesland, nog zonder clubgebouw maar met een bouwkeet voor de tegenstander en scheidsrechter om te kunnen omkleden. Het clubgebouw begon vorm te krijgen in 1962. Aan het eind van het seizoen 2009-2010 wordt er afscheid genomen van sporthal de Buitenhof met zijn karakteristieke houten vloer. Naast de oude zaal is een nieuw complex gebouwd dat dezelfde naam zal gaan dragen. Het zaalseizoen in de nieuwe sporthal in de Overgangsklasse staat in het teken van kampioen worden, en dat lukt de ploeg ook. In een directe confrontatie met koploper Hoogkerk wint het eerste de kampioenswedstrijd met 28-22.

Hoogtepunten
De historie van de club staat bol van de sportieve hoogtepunten. Tot voor kort was Excelsior voor enige jaren achtereen een bekend gezicht in de Hoofdklasse en was het eerste team zelfs eenmaal dichtbij promotie naar de Korfballeague, de beste clubcompetitie ter wereld. En ook in vroegere jaren was Excelsior met enige regelmaat succesvol. Verschillende jeugdteams hebben gespeeld om de nationale titel en een aantal maal werd een team van Excelsior landskampioen. De afgelopen jaren heeft de vereniging ook wat degradaties meegemaakt, waardoor zowel het eerste team als de jeugd van Excelsior een stap terug moet doen. Maar zoals de geschiedenis van de club leert komen succesvolle periodes in golven en kunnen nieuwe hoogtepunten zomaar aanstaande zijn. Zolang ze zich vasthouden aan de teksten uit het clublied:

Hoog Excelsior! Steeds Hoger,
In de lucht Uw blauwe vaan
Nimmer zal bij ons de Liefde
Voor die eed’le sport vergaan

Viering
Het jubileum kan dit jaar helaas niet gevierd worden. Er stond veel op de planning, waaronder een grote feestdag. Al deze festiviteiten zullen (als het dan weer mag) volgend jaar ruimschoots worden ingehaald.