Rob Tetteroo en het verkeersplateau waar hij zoveel last van ondervindt.
Rob Tetteroo en het verkeersplateau waar hij zoveel last van ondervindt.

Verkeersplateau leidt tot schade in Hugo de Grootstraat

Algemeen

DELFT - Het leek een goed plan: een verkeersdrempel in de straat om de snelheid uit het verkeer te halen. Rob Tetteroo denkt daar anders over, want zijn huis brokkelt langzaam af door de vele extra trillingen.

Door Bianca Poort

Bij de herinrichting van de Hugo de Grootstraat is afgelopen jaar een verkeersplateau geplaatst om het verkeer af te remmen. “ Het is geen hoge drempel”, legt Rob Tetteroo uit. “En het zware verkeer merkt er dus eigenlijk niks van. De stadsbus die vier keer per uur door de straat rijdt, remt er niet eens voor af.” En dat veroorzaakt flinke trillingen.

Scheuren in de muur
Robs huis is van voor 1900 en is niet geheid. Sinds het plateau is geplaatst, verzakt het pand aan alle kanten. In de muren en het plafond van de woonkamer zijn scheuren te zien en ’s avonds trilt Rob onderhand zijn bed uit. “Afgelopen januari heb ik de schade laten taxeren. Toen bleek dat het inmiddels al drieduizend euro zou kosten om alles op te knappen. En dat bedrag loopt alleen maar op, want ik vind nog regelmatig nieuwe scheuren in de muren en plafonds”, vertelt Rob.
In 2017 werd ook een plateau in de straat aangelegd. Destijds liep Rob eveneens flinke schade aan zijn huis op. “Het wegdek hier zakte enkele centimeters weg. Aan mijn gevel zit een soort pion en die trilde gewoon helemaal los. De schade liep toen op tot tienduizend euro.”
Natuurlijk maakte Rob hier destijds melding van en dat leidde er uiteindelijk toe dat de drempel werd verwijderd. Hij was dan ook stomverbaasd toen hij vorig jaar hoorde dat er opnieuw een plateau geplaatst zou worden. Om zijn angst op herhaling kenbaar te maken, stapte Rob onmiddellijk naar de gemeente. Maar zonder resultaat: het plateau werd in 2019 toch gelegd.
Zoals Rob al verwachtte liep zijn huis na de plaatsing van het nieuwe plateau opnieuw schade op . Hij nam opnieuw contact op met de gemeente en na een aantal keer heen en weer gemaild te hebben, werd hem in februari toegezegd dat de situatie in de Hugo de Grootstraat wordt veranderd. Daar is tot op heden niets van te merken.

Geen vergoeding
Een persvoorlichter van de gemeente laat weten: "Het verkeersplateau is aangelegd volgens de daarvoor geldende regels en uit trillingsmetingen is niet gebleken dat normen worden overschreden. De gemeente aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor eventuele schade. Om tegemoet te komen aan de klachten zullen we het verkeersplateau toch aanpassen. Het klopt dat we dit in februari hebben toegezegd. De voorbereidingen hebben in de huidige periode, waarin veel werkprocessen zijn bemoeilijkt, helaas meer tijd in beslag genomen. Wij ontvangen op korte termijn een offerte met planning van de aannemer. Dan wordt duidelijk wanneer de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden."
De schadeclaim die Rob indiende werd dus afgewezen. “Dat was zogezegd mijn eigen schuld”, vertelt hij. “De gemeente had hier meetapparatuur geplaatst om de trillingen te meten. Maar die apparaten waren in de waterput gezet, dus op een laag niveau. Daar trilt het natuurlijk minder erg dan tweehoog, in mijn slaapkamer. Dat heb ik toen meteen aangegeven." Maar de meter werd niet verplaatst. "Ik heb hem toen zelf op een betere plek gezet, maar dat mocht niet. Dus nu krijg ik niets."