Afbeelding

Brood van de Bevrijding

Algemeen

DELFT - Deze week bakt Bakker Suikerbuik Zweeds wittebrood. Nu 75 jaar na dato werden, via de haven van Delfzijl, honderden bakkers voorzien van Zweeds wittebloem. Met slechts een paar ingrediënten bakten toen de Hollandse bakkers dit speciale brood, dat na de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog over Nederland werd verspreid door het letterlijk uit vliegtuigen te droppen.

Leon bakt op woensdag en zaterdag brood. Daarvoor heeft hij zijn oude receptenboekjes opgezocht en is brood gaan maken op een ambachtelijke manier, zonder allerlei mixen en poeders. Gewoon puur, echt eerlijk brood, zoals dat vroeger ook werd gemaakt. "Het is ontzettend leuk om te horen dat sommige mensen er niet vanaf kunnen blijven en al het brood in één keer opeten!"

Bakker Suikerbuik wil iedereen hartelijk bedanken voor alle hulp. Na de gedwongen sluiting van de lunchroom, de 22 medewerkers thuis, hebben Leon en Mylène er alles aan gedaan om de winkel nog open te kunnen houden. Ze hebben met succes de winkel omgebouwd tot een echte bakkerswinkel en zijn veel, heel veel ambachtelijk brood gaan maken. Brood zoals het vroeger gemaakt werd. Dat het brood zeer gewaardeerd wordt blijkt wel uit dat het elke keer als het gemaakt wordt schoon op gaat. "Veel klanten van de lunchroom zijn nu trouwe broodklanten, het ontroert soms hoe lief mensen zijn voor je."

Het brood van de Bevrijding, het Zweeds Wittebrood, wordt op woensdag en zaterdag gemaakt. Het geeft de bakker en zijn vrouw net genoeg lucht om nog het hoofd boven water te houden.

Bakker Suikerbuik
Hippolytusbuurt 24
2611 HN Delft
Tel: 015-2125726
www.bakkersuikerbuik.nl