Basisschool De Horizon in Poptahof Noord (Foto: Koos Bommelé)
Basisschool De Horizon in Poptahof Noord (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Wij zijn blij met de heropening, maar er zijn ook zorgen'

Algemeen

DELFT - Vanaf 11 mei gaan de kinderopvang en de basisscholen weer open. Kinderopvangorganisaties en basisscholen zijn blij met het besluit, maar zien ook uitdagingen. Hoe gaat het met de voorbereidingen in Delft en omstreken?

Door Cheyenne Toetenel

Kinderdagverblijven, basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs gaan weer open, maakte premier Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. Het kabinet nam dit besluit op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel heeft onderzoek uitgewezen dat kinderen minder vatbaar zijn voor het coronavirus en nauwelijks een rol spelen in het overdragen ervan. De afgelopen dagen hebben kinderopvangorganisaties en basisscholen plannen opgesteld om weer open te gaan.

Kinderopvang
"Wij zijn heel blij met de heropening voor de kinderen tot 4 jaar", vertelt Arina van der Velden van Kindercentrum 't Kickertje. "Minder blij zijn wij met de gedeeltelijke opening van de oudere kinderen. De situatie van schoolkinderen na 11 mei levert ontzettend veel gepuzzel op, zowel voor ons als voor de scholen." En er zijn meer zorgen. "Voor een deel van de medewerkers is het heel spannend; de angst om besmet te raken en zelf corona te krijgen. Maar er zijn ook zorgen om de bezetting. Door het coronavirus kunnen ouders en kinderen nu ook ineens niet op vakantie, waardoor een planning volledig anders kan gaan verlopen dan van tevoren gedacht. Of wij voldoende medewerkers beschikbaar hebben om alle kinderen op te vangen wordt nog even spannend." De afgelopen weken zijn heel bijzonder geweest, vindt Arina. "In de opvang was het relatief rustig, ondanks dat wij een redelijk groot aantal ouders hebben die in een cruciaal beroep werken. Ook die ouders hebben hun best gedaan een oplossing te vinden buiten ’t Kickertje." Met maandag 11 mei in zicht is het nu tijd om voorbereidingen te treffen voor de heropening. "Wij kijken zeer zorgvuldig naar de gezondheidsmaatregelen inzake het brengen en halen van de kinderen. We denken na over de routes bij het brengen. Hoe breng je een baby bij de opvang, zonder contact te hebben met de ouder? Ook denken wij na over het welbevinden van de kinderen. Kinderen die 8 weken niet naar ’t Kickertje zijn geweest, krijgen het moeilijk en moeten juist extra getroost worden. Dat is onvermijdelijk." Wat er anders zal gaan uitzien dan vóór de corona-uitbraak? "Voor zowel de dag- als naschoolse opvang zal niet veel veranderen. We zullen wel meer in kleinere groepen gaan werken, maar 1,5 meter afstand gaat niet lukken bij de opvang en vrije tijd van de kinderen. En de vrijheid zal worden gemist. Een bezoek aan het museum of de kinderboerderij zit er niet in." Wel is er een ding waarvan Arina hoopt dat het blijft na de corona-uitbraak: "De saamhorigheid van onze medewerkers, maar ook de fijne samenwerking met de ouders. De uitbraak heeft aan de ene kant heel veel spanning opgeleverd doordat ouders de kinderen niet naar ’t Kickertje konden brengen, maar het heeft ook hele positieve dingen opgeleverd. Bijvoorbeeld door nieuwe contacten die zijn gemaakt met ouders, door te laten zien dat wij er zijn voor diegenen zijn die ons nodig hebben. Maar wat zou het mooi zijn als er snel een vaccin komt, dat geeft iedereen heel veel rust!"

Basisschool
Het is goed dat de scholen weer open gaan, vindt Meint Helder, directeur van basisschool De Horizon. "Kinderen krijgen straks weer fysiek les en krijgen daarmee hun ritme en structuur terug. Ook zien ze eindelijk hun vriendjes en vriendinnetjes weer. Maar natuurlijk zijn er ook zorgen. Ouders maken zich druk om de gezondheid van hun kinderen en familieleden, medewerkers om de gezondheid van zichzelf. We praten er veel over met elkaar en hebben een plan gemaakt dat vertrouwen wekt bij medewerkers, ouders en kinderen. De school wordt heel goed schoon gemaakt. Ouders mogen niet in de school en op het plein komen, dus kinderen worden tot het hek gebracht. We treffen allerlei maatregelen: in iedere klas een zeeppompje, desinfecterende gel, desinfecterende spray voor de tafels en materialen. We geven met duidelijke lijnen op de vloer aan waar kinderen niet mogen komen. We bespreken ons plan met de Medezeggenschapsraad, waar ook ouders hun advies uitspreken." Het heersende virus vraagt ook om een andere vorm van lesgeven. "Onze kinderen gaan straks vier dagdelen naar school. Tijdens deze dagdelen geven we vooral instructies aan ze en vervolgens verwerken de kinderen het thuis op de laptop. De onderbouwkinderen krijgen een tasje mee met opdrachten voor thuis." De afgelopen weken hebben alle medewerkers van De Horizon onderwijs op afstand gegeven. "Het team van De Horizon heeft een megaprestatie geleverd. Eerst onderwijs gemaakt op afstand, laptops voor alle kinderen geregeld, online lesgegeven en nu een plan opgesteld om kinderen weer deels naar school te laten gaan. Wij zijn er klaar voor dankzij een fantastisch team, dat met hart en ziel keihard werkt voor onze kinderen en ouders!"