"Delft maken we samen", aldus notaris Ewout Jansen. (Foto: Marianne Q Fotografie) Foto: Marianne Q Fotografie

'Juist in deze tijden zijn we op elkaar aangewezen'

Algemeen

DELFT - Het interview gaat via Skype. In deze bijzondere tijden blijkt de techniek vaak essentieel om zaken voortgang te laten vinden. Voor notaris Ewout Jansen is dat niet nieuw.

“Digitale techniek, zoals Skype, Google Hangouts of Micosoft Teams gebruik ik de laatste jaren al vaker”, vertelt Ewout. “Voor een eerste gesprek over bijvoorbeeld (levens)testamenten, huwelijkse voorwaarden of verklaring van erfrecht is dat heel geschikt en laagdrempelig.” Hoewel Ewout juist het persoonlijke contact het mooiste vindt aan zijn werk, maakt de techniek zijn werk dus makkelijker. “Bovendien komt dat persoonlijke contact er tòch wel, want het ondertekenen van notariële stukken moet nog steeds in mijn bijzijn gebeuren.” Toch is zelfs die ijzeren wet nu onderhevig aan de coronamaatregelen: “deze week heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van de minister Dekker waarmee, in noodgevallen, ook een handtekening op afstand gezet kan worden en hopelijk zal deze medio april van kracht zijn.”

Het werk gaat door
De noodwet ten spijt, Ewout krijgt nog steeds geregeld bezoek van zijn klanten. Hij en zijn team zorgen ervoor dat het allemaal veilig blijft: “De afspraken worden ruim gepland zodat er niet teveel mensen tegelijk in huis zijn. En natuurlijk houden we afstand, maken we alles goed schoon en ik heb zelfs pennen met logo aangeschaft zodat je met eigen pen kunt tekenen en die dan mee naar huis kunt nemen.” In speciale gevallen komt Ewout ook aan huis “Desnoods met een mondkapje, of staande aan de voordeur.” Want het werk gaat door. Notarissen vallen onder de vitale beroepen en moeten dus open blijven. En de behoefte is er. “Je ziet ook dat mensen nu tijd hebben om na te denken over dingen. We zien bijvoorbeeld een toename in testamenten en levenstestamenten.” Dat kan ineens heel actueel zijn: “In zo'n levenstestament kun je bijvoorbeeld een behandelverbod opnemen. Dat betekent dus dat je aangeeft dat je niet naar de IC wilt als je ziek wordt.” Die actualiteit is soms een vreemd gevoel, geeft Ewout toe. “Maar toch is het ook mooi. Ik kan als notaris echt iets voor mensen betekenen.”

Samen
Juist in deze tijden zijn we op elkaar aangewezen, vindt Ewout. “Daarom zou ik de Delftenaren echt willen oproepen ook hun lokale middenstand niet te vergeten. Kijk in plaats van naar Netflix eens naar het thuistheater initiatief. Kun jij niet uit eten, haal dan eens af of laat bezorgen. Als de cultuursector, de middenstand en de horeca omvallen, betekent dat een enorme verschraling voor de stad. Het is echt heel belangrijk, want Delft, dat maken we toch sámen!”