Hugo er goed in en Elsje van Houweningen is daar getuige van (foto Koos Bommelé)
Hugo er goed in en Elsje van Houweningen is daar getuige van (foto Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hugo de Groot is jarig!

Algemeen

DELFT - Op vrijdag 10 april zou Hugo de Groot 437 jaar oud geworden zijn. Ze zeggen wel eens: 'Wie schrijft die blijft’. In het geval van Hugo de Groot is dat ook zo! In Delft staat zijn standbeeld op de Markt.

Maar wist je ook dat er een ‘buitenmuseum’ over het leven van Hugo de Groot bestaat? Naast de Oude Langendijk 36, is het Huigh de Groothof en dat is een doorgang naar de Beestenmarkt met de naam Maria van Reigersberchstraat, de vrouw van Hugo de Groot. Het had misschien beter naar de vader van Hugo, Jan Cornets de Groot vernoemd kunnen zijn, omdat hij hier woonde. Het is dus de geboortegrond van Hugo.
Kortgeleden was op de televisie het programma 'Historisch Bewijs' waar drie vermeende kisten, waarmee Hugo ontsnapte uit Slot Loevestein wetenschappelijk werden onderzocht. In de diorama staat nog een boekenkist die al meer dan tachtig jaar in het bezit is van familie van Haaren en is gekocht bij drukker Stellaard. Het herkomst verhaal gaat als volgt: Deze kist is afkomstig van een drukker die huisde op de Markt 38 genaamd ‘De Vinder van de Druckkunst’. Na de spectaculaire ontsnapping was de kist in Gorinchem achtergelaten bij de zus van Hugo’s studievriend Thomas Erpenius. De achtergelaten boeken moesten echter weer retour naar de wetenschappelijke boekuitgever Plantijn in Antwerpen. Deze had weer nauw contact met de drukkerij op de Markt. De kist met boeken zou weer teruggestuurd zijn en op deze wijze zou ‘de kist' weer in Delft gekomen zijn. Zou dit dan de enige echte zijn? Je bent welkom om bij je dagelijkse frisse neus het buitenmuseum te bewonderen, mits je anderhalve meter afstand houdt van de andere bezoekers!

In het midden van deze krant, vind je een ganzenbord over het leven van Hugo de Groot. Veel speelplezier!