De theaterzaal van Theater de Veste blijft voorlopig leeg (Foto: Sander van Schaik)
De theaterzaal van Theater de Veste blijft voorlopig leeg (Foto: Sander van Schaik)

Delftse entertainmentwereld geveld door corona

Algemeen

DELFT - Opnieuw een bittere pil voor de culturele sector. De theaters en concertzalen waren eerder al genoodzaakt de deuren te sluiten tot 6 april, maar nu zijn de maatregelen ter bestrijding van de corona-uitbraak aangescherpt. Daarom zijn tot 1 juni veel geplande voorstellingen en evenementen afgelast of staan ze 'on hold'. Wat heeft dit voor gevolgen voor de Delftse entertainmentindustrie?

Door Cheyenne Toetenel

De concert-, theater- en evenementenbranche zagen de persconferentie over het coronavirus van afgelopen maandag als een donkere wolk op zich afkomen. Het kabinet kondigde aan dat alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni in plaats van 6 april, ook met minder dan honderd mensen. In de culturele sector werd ervan uitgegaan dat dit het einde van het theaterseizoen betekende. Een dag later schepte de overheid verwarring toen werd aangegeven dat 'alle bijeenkomsten' van maandag gepreciseerd zijn tot 'evenementen met een vergunning- en meldplicht' en dat voor overige samenkomsten later een besluit wordt genomen. Door de onduidelijke boodschap van het kabinet hadden culturele instellingen reeds hun eigen conclusies getrokken en alle activiteiten tot 1 juni geannuleerd. Die maatregel om evenementen te cancelen en theaters en concertzalen gesloten te houden vanwege het coronavirus, heeft niet alleen consequenties voor mensen die een leuk dagje of avondje weg hadden gepland. Ook financieel is het een behoorlijke klap voor culturele instellingen. Zij zien hun belangrijkste inkomstenbron voor hun neus opdrogen.

Financiële gevolgen
Het Rietveld Theater is zo'n instelling die direct na de persconferentie besloot de deuren te sluiten tot 1 juni. Voorlichters Dunja Gasper en Maarten Freriks vinden de volksgezondheid het allerbelangrijkst, maar vinden het jammer dat alle voorstellingen nu zijn afgelast. "Het Rietveld Theater loopt nu inkomsten mis uit de verhuur van ruimtes, kaartverkoop en baromzet. De artiesten die geboekt stonden lopen hun gage mis, net als ondersteunend personeel zoals theatertechnici." Wat de financiële gevolgen zijn voor het Rietveld Theater moet nog blijken. "Als we geen optredens hebben, hebben we ook geen kosten, maar ook geen barinkomsten. Sommige kosten lopen door, maar de gemeente komt vooralsnog tegemoet doordat we de huur nu niet hoeven te betalen. De grootste klap komt denken wij terecht bij de artiesten en zzp'ers die er van moeten leven."

Grote klap
Ook Theater de Veste heeft ervoor gekozen om voorstellingen die voor 1 juni plaatsvinden even niet reserveerbaar te maken. "We zijn in gesprek met bespelers, impresariaten, collega-theaters en onze brancheorganisatie de VSCD", laat voorlichter Jasper Weck weten. "Verder wordt onderzocht in samenwerking met het Ministerie van OCW of een tijdelijke noodwet de podiumkunstensector helpt om voldoende tijd te krijgen alle logistieke aspecten tijdig op orde te krijgen. Er is omzetverlies en er zijn schadeposten, die zijn we in kaart aan het brengen, en we zijn volop bezig om deze te beperken, te controleren, en de nodige acties in gang te zetten. De bedrijfsvoering van een theater is heel kwetsbaar, ieder dubbeltje wordt normaliter drie keer omgedraaid, dus je begrijpt dat dit een grote klap is."

Creatieve oplossing
De theatersector biedt overigens momenteel alternatieven om het contact met het publiek warm te houden. Ook het Rietveld Theater komt met een creatieve oplossing om theatermakers en zzp'ers te helpen. "Gelukkig is het Rietveld Theater een doe-het-zelf theater, waar cultureel ondernemerschap hoog in het vaandel staat. Daarom hebben we het Rietveld Thuis Theater bedacht, waarbij artiesten optreden via een live stream op YouTube en publiek een kaartje kan kopen om bij de voorstelling te zijn." Via een chatfunctie kun je als bezoeker zelfs in contact komen met de artiest. "Zo houd je toch het gevoel bij een unieke gebeurtenis te zijn en met zijn allen een ervaring te delen. De artiest krijgt het leeuwendeel van de kaartverkoop." Voor de reguliere voorstellingen die het Rietveld Theater heeft moeten cancelen, geldt dat de meeste worden verplaatst naar een later moment, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Ook Theater de Veste geeft aan de mogelijkheden te onderzoeken.

Evenementensector
Wat vaststaat, is dat evenementen die voor 1 juni zouden plaatsvinden geen doorgang zullen vinden. Zo moeten wij het dit jaar doen zonder Oranjekoorts, Koningsdag, Bevrijdingsdag, avondvierdaagse en de Golden Tenloop. Maar ook evenementen die ná de deadline van het huidige verbod gepland stonden besluiten de stekker eruit te trekken, zoals het Varend Corso en de Mooi Weer Spelen. Frank Koenen, organisator van de Mooi Weer Spelen, licht het besluit toe: "Áls je al in juni weer wel bij elkaar mag komen, niemand weet hoe corona zich ontwikkelt, dan nog lukt het niet om drie weken later met elkaar een goed festival te draaien. Een festival dat staat of valt met de inzet van veel vrijwilligers lukt alleen als je elkaar tijdig kunt ontmoeten." Toch is er nog hoop dat het festival later dit jaar kan plaatsvinden. "De vraag of het festival in september doorgang kan vinden, staat uit bij de gemeente Delft. Het festival zoals we het bedacht hebben, dus met een locatietheatervoorstelling op vrijdag- en zaterdagavond en een vol programma op zondagmiddag in het Poptapark en mobiel straattheater in de binnenstad. Alleen het grote Marktspektakel slaan we over."