<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Anja en Janny doen vrijwilligerswerk voor inwoners Gambia
Anja en Janny doen vrijwilligerswerk voor inwoners Gambia (Foto: )

Passie met een gouden rand: Anja Notenboom en Janny Romberg

DELFT - Anja Notenboom (56) zet zich samen met haar goede vriendin Janny Romberg (56) op bijzondere wijze in voor, hoe zij het zelf noemen, "familie" in het Afrikaanse Gambia.

Door: Svjetlana Zivkovic

"Afgelopen november ben ik samen met mijn man naar Gambia geweest en ik was op slag verliefd", vertelt Anja. "De gastvrijheid van de mensen, de liefde en ook naar ons. Dat is met geen woord te omschrijven." Ze wist diezelfde seconde dat ze voet zette in het west-Afrikaanse land, dat ze er terug zou komen en inderdaad. In februari keerde ze terug met haar vriendin Janny. Haar overkwam hetzelfde. "We moeten hier iets mee doen", vertellen de vriendinnen.

 Het idee 
"In februari zijn wij met z'n tweeën naar Gambia afgereisd", vertelt Janny. We werden overladen door de warmte en liefde van de bewoners. We wisten diezelfde seconde nog dat we iets terug wilden doen voor deze mensen. We hebben vele gesprekken gehad met de mensen die Anja en haar man tijdens hun reis in november hadden ontmoet en we hebben gevraagd op welke manier wij hen zouden kunnen helpen. Uit een gesprek met een jongen kwam dat hij wel hulp kon gebruiken bij de lokale voetbalvereniging. Zij kwamen kleding, ballen en nog veel meer tekort en vroeg of wij daar iets mee konden doen. Een Nederlandse voetbalclub heeft ons hier enorm bij geholpen. Zodoende hebben wij besloten om zoveel mogelijk spullen in te zamelen en op te sturen naar onze 'familie' in Gambia."

 AnjaJanny 
De reacties zijn onvoorstelbaar vinden de vriendinnen. "Het is zo mooi om iets voor iemand te kunnen betekenen en vooral als je tijdens de reis al zo'n hechte band hebt geschept met de bewoners", vertelt Anja. "Onze huizen zijn inmiddels bijna opslagplaatsen geworden van dozen en spullen", vertelt Janny. "Het is heel erg leuk om dit samen te kunnen doen en vooral dat het zo goed ontvangen wordt." Het duo doet het vrijwilligerswerk onder de naam 'AnjaJanny' en heeft inmiddels vele mensen weten te bereiken die een steentje bijdragen. "Mijn zoon heeft op zijn persoonlijke social media een oproep geplaatst of er mensen zijn die kleding kunnen missen voor de mensen in Gambia", vertelt Anja. "Als je ziet hoeveel reacties daarop kwamen en dat mensen mee willen helpen, dat is prachtig. Ook zijn er anderen in onze omgeving die weleens iets komen brengen." "We verzamelen niet alleen kleding, maar ook lang houdbaar voedsel, denk hierbij aan voedsel in blikken of pakken cappuccino welke op te lossen is. Allerlei dat soort zaken", gaat Anja verder. "We verdelen de spullen over dozen en sturen deze vervolgens op eigen kosten naar de mensen in Gambia. Om er zeker van te zijn dat de spullen in goede handen aankomen, reizen we er zelf achteraan. We zijn er dan bij wanneer de spullen arriveren en worden verdeeld."

 Mooi werk 
De vriendinnen zijn enthousiast over de toekomst en hopen zelfs op een dag iets op de kunnen starten waarmee ze het project nog grootser kunnen aanpakken en meer mensen kunnen helpen. "Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen en iets doneren wat zij kunnen missen", vertelt Anja. "Het komt in goede handen, doordat we er zelf bijzijn als het aankomt", vult Janny aan. "Iets moois wat ik mij nog kan herinneren is dat in een van de dozen een zak lolly's zat en dat deze door een van de moeders eerlijk werd verdeeld onder alle kinderen", vertelt Anja. Het mooie vond ik dat zij zelf een gezin had en haar kinderen daarin ook niet voortrok. De omgang met elkaar, de liefde, het is een andere wereld waar wij verliefd op zijn geworden en waar wij zo lang als mogelijk deel van uit willen maken. We laten ze nooit meer gaan en zullen ze altijd blijven steunen. Ook in deze moeilijke crisistijd en daarna kunnen zij de hulp net zo hard gebruiken", aldus Anja Notenboom en Janny Romberg, beter bekend als AnjaJanny.

 Oproep  
Ken jij een vrijwilliger die zich met passie en al inzet voor een goed doel en die het verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail dit dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>