Door de coronacrisis geeft Iris zangles vanuit huis (foto: IVDM)
Door de coronacrisis geeft Iris zangles vanuit huis (foto: IVDM)

Corona weerhoudt Iris niet van zangles geven

Algemeen

DELFT - Al van jongs af aan wist ze dat ze niks anders meer wilde doen. Iris van der Made (45) is zangeres en zangdocente en geeft in verband met de Coronacrisis online zangles.

Door: Svjetlana Zivkovic

"Als klein meisje was ballet mijn grote liefde, maar door mijn zwakke enkels viel het doek voor een carrière als ballerina", vertelt Iris. "Naast ballet wilde ik ook dolgraag zingen, maar ik kon het niet goed. Het bekende weesmeisje Annie uit de gelijknamige film en musical was mijn allergrootste voorbeeld. Jaren later heb ik zangles genomen en bleek ik er toch talent voor te hebben. Ik besloot om naar het Koninklijk Conservatorium te gaan voor een studie jazz-zang. Nu leef ik mijn kinderwens met het leukste werk dat je kunt hebben: zangeres en zangdocent."

Zanglessen
"Eind jaren negentig, na mijn studie aan het Conservatorium, besloot ik om zelf zangles te geven. Twaalf jaar geleden werd mijn praktijk intensiever", vertelt Iris. Iris is verbonden aan verschillende instellingen. Aan de Dordtse Muziekschool geeft ze individuele zanglessen aan kinderen en volwassenen. Op De VAK in Delft geeft ze naast individuele lessen, ook duo-lessen, dirigeert ze een jazzkoor en heeft ze een stemvormingsgroep. Verder heeft Iris ook een les-praktijk aan huis en verzorgt de zangeres workshops op aanvraag. Helaas ligt haar andere grote muzikale passie, de band JONI, met wie ze de muziek van Joni Mitchell vertolkt, door de crisis wat stil. “Heel jammer! Je mist de muziek, de optredens maar ook elkaar als bandleden”. Alle informatie omtrent de (soorten) zanglessen, vind je op haar eigen website www.irisvandermade.com.

Online door Corona
In verband met de coronacrisis is ook Iris genoodzaakt om vanuit huis te werken. Reden genoeg om er nog harder tegenaan te gaan en de lessen nog leuker te maken. “Alle lessen zijn momenteel online en dat is best even wennen, maar ook boeiend", vindt Iris. "Er zijn dingen die best lastig zijn. Je hebt bijvoorbeeld niemand in levende lijve voor je en de verbinding is soms slecht, maar gelukkig kan ik uit hetgeen wat ik zie en hoor toch veel opmaken. Je gehoor is blijkbaar zo getraind als docent, dat je ondanks de slechte omstandigheden toch hoort wat er goed of mis gaat”, vertelt Iris. “Online lesgeven is ook wel verrassend. Je komt bij de mensen thuis. Laatst zong een van mijn koorleden met haar kater in de armen. Ik pas mijn individuele lessen aan. Ik stuur oefeningen op en leerlingen moeten op hun beurt opnames naar mij opsturen. Je gaat actiever met ze aan de slag." Groepslessen blijven volgens Iris wel een uitdaging. "In een koor zing je tegelijkertijd, maar iedereen heeft een andere vertraging, waardoor dat niet goed mogelijk is. Ik werk hard om dit gemis op te vangen met andere leuke en leerzame opdrachten. Deze week gaf ik de leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om allemaal in te camera te kijken tijdens het zingen met de vraag 'wie heeft de beste uitstraling.' Ik weet nog niet hoe lang dit gaat duren, maar we maken er in deze lastige omstandigheden het beste, het leukste en het leerzaamste van!”