Marcel Harinck: 'De Oude Delft is een plek waar ik graag kom'
Marcel Harinck: 'De Oude Delft is een plek waar ik graag kom'

Politiek: Marcel Harinck (STIP)

Algemeen

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt verdeeld zijn: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Marcel Harinck van STIP.

Welke opleiding heeft u genoten?
Basisschool: Delftsche Schoolvereeniging aan het Koningsplein. Middelbare school: Stanislas College Westplantsoen, Atheneum. Wetenschappelijk Onderwijs: Eerst even in Rotterdam gestudeerd, maar na mijn propedeuse gehaald te hebben toch terug naar Delft. Inmiddels heb ik mijn Bachelorsdiploma Technische Bestuurskunde op zak.

Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Ik heb altijd al het nieuws gevolgd. Ik kan echter niet zeggen dat ik als kind al geïnteresseerd was in zelf politiek werk doen. Die interesse is pas op latere leeftijd gekomen, wellicht door mijn studie Technische Bestuurskunde, waar je onder andere leert na te denken over beleid. Of misschien wel door mijn bestuursjaar bij studentenvereniging Sint Jansbrug, waar ik deels verantwoordelijk was voor de externe contacten van de vereniging en zo het politieke speelveld van Delft leerde kennen. Eén groot voorbeeld kan ik niet aanwijzen: ik denk dat het in Nederland zo mooi is dat we er met zijn allen uitkomen.

Waarom koos u voor uw partij?
STIP is een partij die met jonge mensen met een frisse blik kijkt naar het gemeentelijk beleid. Hierdoor kan STIP een hele jonge generatie in de gemeente vertegenwoordigen, die zich vaak niet gehoord voelt bij andere partijen. Het partijprogramma zit dan ook vol met 'jonge visie'. Bijvoorbeeld op het gebied van levendigheid in de stad, maar ook het slim nadenken over hoe we onze stad toekomstgericht gaan inrichten, bijvoorbeeld met nieuwe vormen van mobiliteit en een andere inrichting van de openbare ruimte.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ben ik eerst commissielid geworden en sinds december 2018 ben ik raadslid.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Binnen STIP zijn we breed inzetbaar, maar er zijn natuurlijk wel onderwerpen die ik erg leuk vind. De gemeentelijke dienstverlening vind ik erg interessant om over na te denken: hoe bereik je mensen thuis het beste? Hoe kunnen de systemen zo worden ingericht dat de privacy van de burger wordt gerespecteerd? Specifiek op het gebied van ICT heeft STIP een werkgroep, samen met de Piratenpartij, die onderzoekt hoe het gemeentelijk ICT-beleid kan worden verbeterd. Ook onderwerpen als ruimtelijke ordening en wonen trekken me. Zo is er een groot tekort aan (huur)woningen in het middensegment, waardoor de woningmarkt vastzit; daar moeten we echt wat aan doen.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots?
De leukste voorbeelden om te noemen zijn natuurlijk de echte concrete wijzigingen in de stad: bijvoorbeeld concrete stappen op duurzaamheid zetten door het omdraaien van beleid op brievenbusstickers om reclamefolders tegen te gaan. Dat doen we met de motie 'Ja tegen de Ja/Ja-Sticker'. Of pleiten voor meer bescherming voor huurders van particuliere woningen door het instellen van een 'Huurteam' in Delft. Hier kunnen deze huurders worden geholpen met laagdrempelig advies over hoe ze kunnen omgaan met hun lastige huursituatie of huisbaas.

Maar ook zaken die je als politicus buiten de raadszaal kunt doen zijn belangrijk. Zo heb ik samen met Rinske Wessels van GroenLinks een Politiek Café over '5G' georganiseerd, waar werd nagedacht over wat de komst van '5G' voor de gemeente betekent. Ook heb ik afgelopen woensdag nog een Workshop Digitale Zelfverdediging met de Piratenpartij georganiseerd waar Delftenaren konden leren hoe ze op het internet beter met privacy en veiligheid kunnen omgaan. Verder leuk om te vertellen is dat ik samen met oud-college Twan de Nijs maandelijks een podcast opneem, de STIPCast, waar we praten met enorm toffe gasten en zo luisteraars in contact brengen met verschillende mensen en ideeën uit de stad. Activiteiten die je als raadslid in de maatschappij kan doen naast het andere politieke werk.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
We staan als maatschappij voor een enorme opgave met de energietransitie, ook wij als gemeente moeten daar veel mee. Dat kan met geld: denk bijvoorbeeld aan het inzetten van het Eneco-geld voor fondsen waarmee we duurzaamheid kunnen stimuleren, maar ook door regelgeving aan te passen. Zo ga ik samen met D66 en GroenLinks via een initiatiefvoorstel een aantal voorstellen doen zodat mensen hun huizen makkelijker kunnen verduurzamen, bijvoorbeeld door te zorgen voor duidelijker regels. Nadat het college een reactie heeft gegeven wordt het besproken in de raad.

Verder denk ik dat het belangrijk is dat we onze openbare ruimte beter gaan inrichten voor de inwoners van Delft. Dat betekent onder andere minder ruimte voor de auto op straat, zodat deze kan worden gebruikt om de leefkwaliteit van de Delftse burger te verbeteren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groen, de voetganger en de fietser. Hier wil ik echt nog stappen in zetten de komende jaren.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Het zou mooi zijn als er een betere samenwerking tussen coalitie en oppositie zou kunnen ontstaan. Dit moet natuurlijk van twee kanten komen: zowel een uitgestoken hand vanuit coalitiepartijen, als actief samenwerking zoeken vanuit oppositiepartijen. Hierdoor krijg je voorstellen die breder gedragen worden.