<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Fietser van het Jaar 2019, Delftenaar Frank van Moorsel
Fietser van het Jaar 2019, Delftenaar Frank van Moorsel (Foto: )

Frank verkozen tot 'Fietser van het Jaar'

DELFT - Hij was blij verrast en ook vereerd. Delftenaar Frank van Moorsel, die door het magazine Bicycling uitgeroepen werd tot 'Fietser van het Jaar 2019'.

Door Ruud Stift

Frank (52) werd genomineerd door een bestuurslid van voetbalvereniging SV Wippolder, de club waar zijn zoon in de A1 speelt en waar hij vier jaar secretaris was. "Vroeger heb ik altijd alles gefietst. Toen ik stopte met recreatief handbal, ben ik weer op de fiets gestapt. In de loop der jaren is de focus op sneller, sneller verandert in langzamer en langer. Snelheid is secundair, dat is geen doel meer. Ik ga nu voornamelijk voor de beleving, heerlijk om me heen kijken. Er is genoeg moois te zien in ons land, als je het maar wíl zien."

Allereerst even iets uit de weg ruimen, ben je familie van?
"Haha, die vraag krijg ik wel vaker. Nee, Leontien is hooguit een verre achter, achter, achternicht. Maar dat ik ook een paar goede fietsgenen bezit, staat buiten kijf."

Stadions
"Ik heb ooit, om geld op te halen voor nieuwe doeltjes voor de jeugd van Wippolder, een tocht gemaakt langs alle voetbalclubs in Nederland die kampioen zijn geworden. Toen begon ik in Alkmaar, bij AZ. Daarna ging de tocht naar Amsterdam (DWS en AJAX), Utrecht (FC Utrecht), Enschede (FC Twente), Eindhoven (PSV) en via Rotterdam (Sparta en Feyenoord) terug naar Delft. Een dagtochtje van 530 kilometer. Mensen konden mij via een GPS-tracker volgen en ik deelde foto's van de stadions die ik aandeed op social media, als bewijs."
 

Nieuwe plekken
Frank vindt het ook leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Hij is de initiatiefnemer van de Long Term NL Challenge, een site waar fanatieke wielrijders bij kunnen houden hoeveel gemeentes in Nederland ze 'er op hebben zitten'. Zelf had Frank had al grote stukken van ons mooie fietsland vanaf zijn racefiets gezien. In de zoektocht naar nog 'onontgonnen gebied' ging hij uitzoeken in welke Nederlandse gemeenten hij al had gefietst met het idee om op termijn alle gemeenten aangevinkt te hebben.
"Ik zit nu op 92%. Een paar gemeenten in Noord-Nederland en de Waddeneilanden moeten nog worden doorkruist, maar dat gaat mij in 2020 wel lukken. Op de site staan ook links naar challenges in België en Luxemburg. Die heb ik ook in elkaar geknutseld. Is niet heel moeilijk hoor. Via kadasterdata kom ik aan de gemeentegrenzen, een snufje Open Street Maps erbij en klaar is Frank!"

Fietsen voor ALS
Op woensdag 27 mei gaat Frank een volgende uitdaging aan, dan staat de 'Wielershirt Challenge' op de agenda.
"Dan doe ik per fiets alle steden in Nederland aan waar een grote wielerronde (Tour de France, Giro, Vuellta) is gestart, totaal 470 kilometer. Ik begin in Groningen. Vandaar gaat het naar Assen, Apeldoorn, Den Bosch, Rotterdam, Scheveningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht. Iedereen die een stukje met me mee wil rijden, is van harte welkom. Normaal rijd ik alleen, maar op deze route -die een koppeling heeft naar het goede doel, geld ophalen voor ALS - lijkt het me gezellig af en toe met een clubje fietsers op te trekken. Het idee? Ga op deze dag (en nog vele dagen daarna...) met je favoriete wielershirt op de selfie en maak 1 euro over naar de Stichting ALS Nederland via https://www.als.nl/doneren/#

 

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>