<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De BMW Z3 Schwarz van Eva
De BMW Z3 Schwarz van Eva (Foto: )

Not everybody's darling

DELFT - Eva en Daniël delen een hartstochtelijke passie voor één van de meest curieuze auto's van de vorige eeuw: de BMW Z3 Coupé, een auto die er bijna niet geweest was. "Hij staat heel hoog op twee lijstjes: die van mooiste én lelijkste auto."

De BMW Z3 maakte in het jaar 1995 zijn debuut in de James Bond-film GoldenEye. Halverwege de film werd de roadster doormidden gezaagd. Voor velen was dat een terechte straf, want die vonden de Z3 allesbehalve stoer, maar juist dat vriendelijke trok ook een heleboel liefhebbers. De Z3 werd een groot succes.
Een paar Duitse ingenieurs hadden inmiddels in de kelder een gesloten model gemaakt van de Z3 en toen ze die presenteerden aan het management vond de meerderheid het een lelijk ding. Maar de grote baas destijds stond op en zei: 'Maar niet iedereen hoeft hem geweldig te vinden.'

En zo werden er toch 18.000 van de Coupé gemaakt, wat de auto meteen tot een collectors item verheft. Die van Daniël J.M. Hendrix ('Mijn ouders hebben gevoel voor humor') is Boston Dunkelgrün Metallic 275. "In de kleurcombinatie met het beige interieur en automaat zijn er maar 12 gemaakt." Die van Eva Hermans is Cosmosschwarz Metallic 303.

Verstandig of leuk
Daniël : "Ik was nog student toen ik hem voor het eerst zag, hier op de Koepoortbrug, met een vrouw erin. What the f*ck, dacht ik, zodra het ook maar enigszins kan koop ik zo'n auto! Ik werkte twee jaar na mijn afstuderen en toen heb ik deze gekocht."
Eva: "Ik heb hiervoor heel veel auto's gehad en toen ik van baan veranderde en afscheid moest nemen van mijn leaseauto dacht ik: wat nu? Verstandig of leuk? Ik heb nog heel even naar verstandig gekeken, maar dacht al snel: nee, dat kan altijd nog. Ik ben op zoek gegaan naar een Z3 Coupé en vond deze."
En ze gaan nooit meer weg, zeggen ze in koor.
Het tweetal is zelfs bevriend geraakt door de BMW. Eva: "Ik haalde hem ooit in op het Prins Clausplein en toen stak hij zijn duim omhoog. Even later stonden we op de Vrijenbanselaan. Hij zat in een gezinsauto. Bij het stoplicht draaide hij zijn raampje open en riep: Hé, die heb ik ook! En ik riep terug: Ja, gaaf hè!"
Daniël : "We waren als kinderen zo blij. Later kwam ik haar weer tegen en toen zat ik wél in de goeie auto en hebben we gelijk gegevens uitgewisseld."

Ferrari's
Ze houden allebei niet van heel hard rijden, maar wel van hard accelereren en bochten rijden. Eva: "Het is bijna een kart, met die 50/50 gewichtsverdeling en die brede achteras met enorme sloffen, dus je breekt niet uit. Alleen als het nat is kun je gummen. Maar dat doe ik niet, daar slijt hij te veel van. Ik heb wel ooit een verhoogde rijvaardigheidstraining op een circuit gedaan. Helemaal fantastisch. De Ferrari's reden me op het rechte stuk voorbij, maar in de bochten pakte ik ze allemaal terug!"

Therapie
De blossen staan op hun wangen als ze over hun Coupés vertellen. Eva: "Ik word nog steeds blij als ik de deur uitstap, ik stap altijd met een grijns in."
Daniël: "Ik heb 40 minuten reistijd heen en terug en dat is therapeutisch. Als je dag slecht begint, of heel stressvol is geweest, dan vloeit de spanning al uit je lijf als je dat geronk hoort bij het starten. Dan ben ik even heel gelukkig."

OPROEP: We zoeken vrouwen (!) en mannen met een klassieker, die het leuk vinden om hier over te vertellen. Mail me, dan kom ik langs: ronkampers@gmail.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>